Nyligen har frågan om kommunen ska erbjuda äldre personer vanliga hyresrätter varit på agendan. Att kunna erbjuda det för personer som inte behöver vård är viktigt, enligt Centerpartiet.

– Vi tror att det ligger helt i tiden med den här typen av mellanboende.

– Många bor i sina stora hus, men behöver inte flytta in på äldreboende. Då är de här perfekta, säger Christian Ljungdahl (C).

Förra veckan berättade Mitt i om de boende i Enebybergs som är oroliga för pensionärsbostädernas framtid. Detta efter beslut om nya inriktningar för bostäderna och rykten om avyttring.

https://www.mitti.se/nyheter/grannar-oroliga-for-att-deras-hem-ska-saljas/repuli!Y9CslUlcjsOB0REzzyEQJw/

KD vill behålla boendena

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), lovade då att ingen kommer tvingas flytta därifrån.

Något som även ordförande i fastighetsnämnden, Håkan Johansson (KD), instämmer i. Han meddelar även att Kristdemokraternas vill behålla boendetypen.

– Ja, men jag kan inte tala för alla i majoriteten. Alla partierna har sin egen vilja. Men vi i KD tycker att det ska finnas sådana här bostäder.

Högt renoveringsbehov

Hur det blir med bostäderna i framtiden är dock oklart.

En utredning har visat att renoveringsbehovet är högt för pensionärsbostäderna, och att de inte anses lämpliga som seniorboenden. Men Christian Ljungdahl, som är andre vice ordförande i nämnden, håller inte med.

– Det finns akuta renoveringsåtgärder, som taksäkerhet, brandsäkerhet och investeringar i luftvärmepumpar. Men sedan har man backat på en stor summa som skulle åtgärda det här, som tagits ut ur årsbudgeten, säger han.

Han förklarar vidare.

– Det är inga katastrofskick på de här bostäderna. Jag tror att vi behöver driva fastighetsförvaltningen i annan regi, eftersom vi som kommun inte är vana.

Vill bygga om modulbostäderna

Den nya inriktningen för seniorboendena i kommunens regi togs delvis fram på grund av platsbristen, då man sett ett ökat behov för nyanlända att bo på.

Hur vill ni lösa det?

– Det måste vi ta ansvar för och diskutera. För våra nyanlända vill vi främst undersöka hur modulbostäderna kan byggas om så att de ger yta för fler personer, säger Christian Ljungdahl.