För få föreningar har ansökt om föreningsbidraget under året. Det orsakade ett ekonomiskt överskott hos fritidskontoret.

– Det finns en hel del pengar över efter det utökade föreningsbidraget som vi haft under året. Vi har inte fått in tillräckligt många ansökningar. Jag vill använda överskottet på ungefär tre miljoner kronor som ett extra bidrag till föreningarna säger Torsten Friberg (C), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

Uppmuntra flera barn

Han säger att det ska ses som en uppmuntran till föreningarna att locka in fler ungdomar i sin verksamhet. Under nämnden tidigare i december la han ett ordförandeförslag om att förvaltningen ska fördela ut de här pengarna innan året är slut – ett förslag som gick igenom.

– Man hade kunnat uppmana föreningarna att skynda sig att söka, men det hade inte hunnits med.

Och det är alla föreningar som under året beviljats någon typ av stöd som får ta del av pengarna.

Får man göra så?

– De här pengarna var avsatta för stöd till föreningar, vi har andra överskott, som till exempel för el som vi inte får använda. Men de här pengarna var avsatta för just det här och det är bättre att de kommer till användning, än att de fryser inne.

Han nämner att nämnden delat ut extra bidrag tidigare, som under coronapandemin. I ordförandeförslaget skriver han att föreningarna har en viktig roll att spela för Järfällas ungdomar och att deras arbete är viktigt för att förebygga kriminalitet.

– Stödet ska vara utformat så att det ska locka in fler till den egna verksamheten.

KD kritiska

Men andre vice ordförande Ylva Bjelle (KD) är skeptisk mot Torsten Fribergs ordförandeförslag.

– Det känns oseriöst att bara några dagar före julledigheten ta fram reglementen bara för att hinna sätta sprätt på pengarna. Bara för att de inte används i nämnden så försvinner de ju inte, de går tillbaka till kommunen. Ska man ta på sig tomteluvan och dela ut en massa pengar eller ska man värna våra skattepengar?

Och det är inte första gången de råkar i luven på varandra med anledning av Torsten Fribergs ordförandeförslag. I somras la Torsten Friberg ett ordförandeförslag i nämnden för att få till ett hyresavtal med Folkets hus i Kallhäll.

– Jag tänker anmäla honom till revisorerna så får de granska de här förslagen och se om man får agera på det här sättet. Det här är inte Torstens pengar, det är skattebetalarnas.