Lediga p-platser är hårdvaluta i Stockholms innerstad. Samtidigt tycks allt fler rutor vara upptagna av stora säckar med byggsopor.

– Det har verkligen ökat den senaste tiden. Jag antar att det hänger ihop med corona-pandemin, folk har mer tid att renovera, säger Östermalmsbon Hanna Kallin.

När Mitt i når henne på telefon snurrar hon runt med bilen på jakt efter en ledig ruta.

– Jag har letat i 25 minuter. Jag brukar undvika att ta bilen, men ibland måste man, säger hon och fortsätter:

– Vi betalar dyrt för boendeparkeringen här, varför ska vi behöva acceptera att platserna tas upp av sådant som inte ska vara där? Jag undrar om alla som ställt ut de här säckarna verkligen har sökt tillstånd?

Saknar ofta tillstånd

Att det slarvas med tillstånden är väl känt på trafikkontoret.

– I många fall är det uppenbart att det saknas tillstånd, av den enkla anledningen att vi aldrig hade beviljat ett på en sådan plats, säger Erik Söderberg på Trafikkontoret.

Vilka platser syftar du på?

– Det är platser där människor ska kunna ta sig fram, på trottoarer och i körbanan, säger han.

Ökar i hela innerstan

Antalet anmälningar har ökat markant. Fram till den sista november fick Stockholms stad in 1 635 anmälningar om byggsopor i innerstan. 2019 var siffran 814, och året dessförinnan 690.

Tendensen är den samma i staden som helhet. Under de första elva månaderna under 2020 kom det in mer än dubbelt så många anmälningar som under 2018, totalt 1 886 i hela Stockholm stad.

https://www.mitti.se/nyheter/ingen-vill-kora-bort-byggsopor/lmnkr!128958/

– Det har varit ett problem under ett flertal år. Det är väldigt viktigt att den som är ansvarig för soporna tar hand om dessa på ett korrekt sätt. I de fall de inte hämtas gör vi kontroller och lappar dem med informationslapp om att säcken kräver tillstånd och ska vara tydligt märkt med namn eller byggansvarig på plats, säger Erik Söderberg.

https://www.mitti.se/nyheter/rekordmycket-byggsopor-pa-atervinningsstationerna/lmtdo!8377411/

Sista utväg: polisen

Trafikkontorets hållning är att inte lägga egna resurser på att forsla bort olovligt uppställda byggsopor, så om det ovan nämnda inte hjälper finns en sista utväg.

– I slutänden blir det en polisanmälan, säger Erik Söderberg.