Kajsa Althén, Södermalm: – De står här jämt, jämt, jämt! Och det har blivit värre i år. Jag hör inte till de dom gnäller men det här är för jävla slappt. Jag går en del på Östermalm, och där verkar de hand om det snabbare. Foto: Pekka Pääkkö

Byggsopor stjäl stans p-platser

Säckar med byggsopor ockuperar allt fler gator, trottoarer och p-platser i innerstan. Anmälningarna till trafikkontoret har fördubblats i år – men staden har inte resurser att ta bort dem.

  • Publicerad 06:00, 14 dec 2020

Lediga p-platser är hårdvaluta i Stockholms innerstad. Samtidigt tycks allt fler rutor vara upptagna av stora säckar med byggsopor.

– Det har verkligen ökat den senaste tiden. Jag antar att det hänger ihop med corona-pandemin, folk har mer tid att renovera, säger Östermalmsbon Hanna Kallin.

När Mitt i når henne på telefon snurrar hon runt med bilen på jakt efter en ledig ruta.

– Jag har letat i 25 minuter. Jag brukar undvika att ta bilen, men ibland måste man, säger hon och fortsätter:

– Vi betalar dyrt för boendeparkeringen här, varför ska vi behöva acceptera att platserna tas upp av sådant som inte ska vara där? Jag undrar om alla som ställt ut de här säckarna verkligen har sökt tillstånd?

Saknar ofta tillstånd

Att det slarvas med tillstånden är väl känt på trafikkontoret.

– I många fall är det uppenbart att det saknas tillstånd, av den enkla anledningen att vi aldrig hade beviljat ett på en sådan plats, säger Erik Söderberg på Trafikkontoret.

Stephanie Juran, Östermalm: – Det ser trist ut när en del slänger sina egna sopor i dom. Jag tänker spontant att anmälningarna kan ha ökat på grund av att det är fler som är hemma och ute och rör sig på dagarna, och har tid att lägga märke till säckarna. Foto: Pekka Pääkkö

Daniel Johansson, Östermalm: – Det kan nog ha ökat, folk får lite mer tid över att att renovera när man jobbar hemma eller jobbar mindre. Jag har ingen bil så jag lider inte av att parkeringsplatserna är upptagna, men de här säckarna är inte så roliga att titta på. Ibland blir de stående på trottoaren. Foto: Pekka Pääkkö

Vilka platser syftar du på?

– Det är platser där människor ska kunna ta sig fram, på trottoarer och i körbanan, säger han.

Ökar i hela innerstan

Antalet anmälningar har ökat markant. Fram till den sista november fick Stockholms stad in 1 635 anmälningar om byggsopor i innerstan. 2019 var siffran 814, och året dessförinnan 690.

Tendensen är den samma i staden som helhet. Under de första elva månaderna under 2020 kom det in mer än dubbelt så många anmälningar som under 2018, totalt 1 886 i hela Stockholm stad.

Ingen vill köra bort byggsopor

Filip Rosfors, brevbärare på Kungsholmen: – Det är klart att det kan vara lite störande, om det är mycket folk så kan det ta längre tid. Men jag har alltid sett de som en naturlig del av staden. Foto: Per Brandt

Margareta och Gunnar Rasmusson, Birger Jarlsgatan, Vasastan: – Det viktiga är hur länge de får stå kvar, och de sköter det bra på Sveavägen där vi bor. Det var värre för 10 år sedan! Det är kanske inte så snyggt med de här säckarna, men det är bättre än att lägga allt i en hög på gatan. Foto: Pekka Pääkkö

– Det har varit ett problem under ett flertal år. Det är väldigt viktigt att den som är ansvarig för soporna tar hand om dessa på ett korrekt sätt. I de fall de inte hämtas gör vi kontroller och lappar dem med informationslapp om att säcken kräver tillstånd och ska vara tydligt märkt med namn eller byggansvarig på plats, säger Erik Söderberg.

Rekordmycket byggsopor på återvinningsstationerna

Sista utväg: polisen

Trafikkontorets hållning är att inte lägga egna resurser på att forsla bort olovligt uppställda byggsopor, så om det ovan nämnda inte hjälper finns en sista utväg.

– I slutänden blir det en polisanmälan, säger Erik Söderberg.

Siffrorna kommer från Stockholms stad. Foto: Pekka Pääkkö