Standsatt. Utan förvarning var busstrafiken bara borta 11 oktober. Vajliss Sannerud tycker det är dåligt att man inte informerat med lappar i brevlådan. Foto: Ursula Dahlberg

Bygge ger sämre buss-sträckning

Sedan Bjursätragatan stängdes av för biltrafik mellan Rågsvedsvägen och Spårfinnargränd fick buss 744 ny sträckning och boende på Bjursätrahöjden är nu utan kollektivtrafik. "Det är ett stort problem", säger pensionären Vajliss Sannerud.

  • Publicerad 06:15, 15 nov 2021

Ett byggprojekt som ska ge 335 nya bostäder ställer till det för boende längs Bjursätragatan.

Den 11 oktober stängdes gatan av för genomgående biltrafik. Det gör att 744:an mellan Högdalen och Balingsnäs inte längre kör upp på höjden. Avspärrningen förväntas bli kvar till nästa höst.

"Vi vet att den här avstängningen ställer till det för många boende i Lurstigenområdet och har tittat på potentiella lösningar för att underlätta under avstängningstiden. Men som det ser ut just nu har vi tyvärr inte någon möjlighet att köra trafik på Bjursätragatan", skriver Elin Lindström, presskommunikatör på SL, i ett mejl till Mitt i.

Otryggt alternativ

Enligt pensionären Vajliss Sannerud, som bor i området, hänvisar SL till att ta tunnelbanan i Rågsved i stället.

– Det är ingen rolig parkväg att gå, det kan jag tala om. Den är backig och så finns det ställen där det inte finns en människa som hör ifall det skulle hända något. Jag tycker det är väldigt obehagligt.

Hon vet fler som känner likadant och hon upplever att hon får tvinga sig ner och handla i Rågsved, och att det blir både långt och tungt på hemvägen.

– Alla pensionärer har inte råd att ta en taxi.

Eventuell minibusslösning dröjer

Vajliss Sannerud har förslagit för SL att en minibuss som kan gå i någon form av skytteltrafik kan vara en lösning.

– Det har gått mer än 14 dagar sedan jag ringde. Det händer ingenting. Man blir rent ut sagt förbaskad, säger hon.

Anna Näslund, pressansvarig på exploateringskontoret svarar i ett mejl till Mitt i att det är en lösning som diskuteras.

"Men vi har inte något klart besked att lämna i dag. Vi ber att återkomma om detta när vi vet mer."