Petra Bennert ser fram emot att få en ledig sommar samtidigt som det känns vemodigt att ta farväl.

Petra Bennert ser fram emot att få en ledig sommar samtidigt som det känns vemodigt att ta farväl.

Angie Gray

Ner för en liten trappa i det gröna huset på Pontonjärgatan har det sedan 1932 doftat av nybakat bröd och nygräddade bullar. De senaste 28 åren har bagarna Ralf och Petra Bennert försett Kungsholmen med allt från rustika rågbröd till bröllopstårtor.

– Vi har aldrig träffat så många trevliga människor som under de här åren, säger Ralf.

– Eftersom det bara är vi som jobbar här har det blivit väldigt personligt. Det är rörande hur många kunder som kommit förbi för att säga hej då, säger Petra.

Makarna Petra Bennert och Ralf Bennert lämnar Norra Strandbageriet efter 28 år.

Makarna Petra Bennert och Ralf Bennert lämnar Norra Strandbageriet efter 28 år.

Angie Gray

De har drivit bageriet sedan 1997. Det fjärde i ordningen för paret, och enligt dem själva det mysigaste. Nu är det dags att lämna över stafettpinnen. Den 11 maj tog en ny ägare över. Att det är ett noga genomtänkt val råder det ingen tvekan om.

– Det var viktigt för oss att bageriet skulle leva vidare. Vi har tackat nej till många köpare genom åren, säger Petra.

– Det handlar inte om pengar. Vi ville hitta någon som vill fortsätta baka, säger Ralf.

Eva Strååt säger att hon kommer att sakna paret på Norra Strandbageriet.

Eva Strååt säger att hon kommer att sakna paret på Norra Strandbageriet.

Angie Gray

När Mitt i besöker bageriet kommer många fikasugna kunder in. En av dem är Eva Strååt.

– Jag har köpt fika av Ralf och Petra i 15 år. Det är till min stora sorg att de säljer, säger hon.

Den nya ägaren kommer att sätta sin prägel på verksamheten, och därför hålls bageriet tillfälligt stängt för att byggas om. Men både Ralf och Petra är övertygade om att kunderna kommer att känna igen sig, även om vissa recept kanske byts ut med tiden.

– Många frågar om det blir samma goda tårtor. Det är klart att det blir bra! Vi är inte de enda som kan baka, det finns många duktiga bagare där ute, säger Ralf med ett leende.

Nu tar ett nytt kapitel vid – bageriet håller stängt under några veckor för att byggas om.

Nu tar ett nytt kapitel vid – bageriet håller stängt under några veckor för att byggas om.

Angie Gray

Att sälja bageriet var inget svårt beslut. Efter ett långt yrkesliv, ofta med arbetsdagar långt över åtta timmar, känner Ralf att det är dags att gå i pension.

– Jag har jobbat i bageri i 50 år, men också varit dj sedan 1990. Jag har levt ett slags dubbelliv, säger han och skrattar.

Petra planerar att arbeta några år till, men vad framtiden bär med sig är ännu oklart.

När paret ser tillbaka på sina år i det lilla bageriet är det framför allt kunderna de kommer att sakna.

– Det är något speciellt med våra kunder. Vi har lärt känna så många under åren, och det är de som har gjort det här bageriet till det bästa vi har drivit, säger Ralf.