Efter och före. Till höger syns förvaringsboden innan olyckan. Ingen skadades i samband med händelsen. Foto: Marianne Nordahl/Google maps (kollage)

Bussolycka utreds – ägare kritisk mot Arriva

Bussolyckan i Kullbacka utreds nu av bussoperatören. Ägaren till det nedmejade skjulet riktar kritik mot hanteringen av ärendet.

  • Publicerad 16:30, 15 jul 2021

Man vart rejält chockad.

Det var på måndagen den 12 juli som en buss kraschade in i en bod på Lindholmsvägen i Kullbacka, ett par stenkast innan Lindholmens bostadsområde. Ingen kom till skada och olyckan håller på att utredas.

En av ägarna till boden, Marcus Geneborg, var hemma när busslinje 27T störtade in i boden där han och hans pappa brukar förvara saker, som vagn eller båt.

– Det small till och kraschade, det var väldigt högt, och träden bara svajade. Man vart rejält chockad.

Men tur i oturen, så att säga.

Inga passagerare befann sig i bussen, och vid tillfället fanns inga stora saker i skjulet. Annars hade det kunnat gå illa.

– Chauffören lyckades precis köra in där vi inte hade saker. Det var tur, annars hade han nog inte mått så bra idag, säger Marcus Geneborg.

Polisanmälan upprättad

Efter händelsen har nyheten om olyckan spridits. Vi pratar med Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva. Han berättar att det pågår en teknisk utredning.

– Det jag kan bekräfta nu är att föraren varken var alkohol- eller drogpåverkad, och talade inte i telefon. Mer vet vi faktiskt inte just nu.

27T. Kraschen utreds. Chauffören var inte alkohol- eller drogpåverkad, och pratat inte i telefon när det skedde, meddelar Arriva. Foto: Marianne Nordahl

En polisanmälan har upprättats, och busschauffören är tagen ur tjänst, meddelar han.

– Det vi gör nu är att fortsätta med att gå igenom bussen, och följer våra rutiner.

Varför linjen, som pendlar Lindholmen–Täby centrum, letade sig in i Geneborgs fastighet i hög hastighet är oklart i nuläget.

Ett par personer Mitt i har talat med påpekar dock att många har för hög hastighet på vägen. Något som Marcus Geneborg instämmer i.

– Nackdelen med den här vägen är att många bussar och lastbilar inte sänker hastigheten där 50-skyltarna börjar. Det går ibland alldeles för fort ibland.

Väntar på uppröjning

Han berättar att boden fortfarande ligger i spillror i trädgården, och tycker att hanteringen av ärendet från bussoperatören kunde varit bättre.

– Jag har ringt Arriva och sagt att de får städa upp. Vi tänker inte stå för kostnaderna för det här, säger Marcus Geneborg.

Kommunikationschefen Christer Ekelund meddelar senare att de har varit i kontakt med fastighetsägarna fått invänta ett godkännande, för att beställa en uppröjning. Tidigast nästa vecka ska man röja upp efter olyckan.

– De kommer att hållas skadelös för det här, säger Christer Ekelund.