Busschauffören som stannade bussen för att se historien

Per-Olof Karlsson är mycket intresserad av historia. Inte minst den som rör hans nya hembygd, Upplands-Bro. Per-Olof började forska men fann snart att det saknades en sammanfogande berättelse. Han hoppas att blir resultatet en bok.

  • Publicerad 08:56, 14 okt 2020

Det kallades bro, men var ingen bro i dagens mening.

Dag efter dag passerade busschauffören i Upplands-Bro platser och ortsnamn som alltmer väckte hans intresse. Men till slut bestämde han sig för att inte bara åka förbi.

– Jag började bedriva en del forskning. Först via datorn, sedan på biblioteken i Bro och Kungsängen. Jag fick många svar, men istället dök nya frågor upp.

Numera är Per-Olov Karlsson själv ett väl känt namn i trakten. I alla fall bland de mer än 7 000 följarna av webbsidan ”Vi i Upplands-Bro”.

– Jag grävde i bygdens historia och gjorde fynd på fynd, både av stora och små händelser, men inte alltid hängde dessa berättelser ihop.

När Per-Olof lämnade sin buss för gott, började så ett nytt jobb – nämligen att foga samman Upplands-Bros historia. I år, samtidigt som han fyllde 70, inleddes publiceringen av en serie kapitel på webben.

Syftet är att fylla igen en mängd luckor i bygdens historia, eller snarare sagt att knyta ihop historien. Hittills finns det inget samlande grepp runt alla skeenden, händelser och platser, i trakten.

Födelsen av Upplands-Bro

Sedan mars i år har P-O publicerat nära 50 avsnitt om Upplands-Bro från år 1000 och framåt, mot 1600- och 1700-talen.

– Min förteckning går i alfabetisk ordning, men jag lägger ut artiklarna utan inbördes ordning. Inte minst på grund av det faktum att händelser och skeenden kan höra ihop på annat sätt än dateringen.

Den äldsta källan som Per-Olof hittat väger mer än ett ton. Nämligen den mycket stora runstenen vid kyrkan strax före Bro Hof-golfbana.

– Längs Assarvägen, som fått sitt namn efter Assar-stenen. Vi talar om några år in på 1000-talet. Det handlar om själva födelsen av begreppet Upplands-Bro.

Assars fru reste stenen över sin make som var brandvärnare. Han ingick alltså i dåtidens hemvärn som skyddade bygden från främmande vikingarnas härjningar. Själv såg hon till att ett vadställe byggdes mellan byarna Husby och Härnavi.

– Det kallades bro, men var ingen bro i dagens mening, utan snarare en rad stenar som gjorde att människor och hästar kunde komma över torrskodda.

Drömmen om en bok

Per-Olof berättar med stor inlevelse om Upplands-Bro, men hans eget ursprung – Skåne – hörs klart och tydligt.

– Kvidinge, men också Helsingborg, Landskrona och Eslöv.

Runt 2000 omskolade Per-Olof sig till busschaufför, mötte kärleken i en kollega, och plötsligt var Upplands-Bro hans nya boplats.

– Idag har jag drömmen att allt mitt skrivande ska resultera i en bok om Upplands-Bros historia och historiska platser. Inte bara om själva Bro, utan i lika hög grad om Håbo-Tibble, Håtuna och Kungsängen.

På bordet framför Per-Olof ligger en pärm fylld med 106 illustrerades avsnitt.

– Upplands-Bro är verkligen värt en bok som håller ihop historien. Kan jag bidraga med något så fint blir jag både stolt och glad

FAKTA

Per-Olof Karlsson, 70 år, Upplands-Bro

Senaste yrke: Busschaufför.

Forskar: Om Upplands-Bros historia från 1000-talet och framåt

Hobbies: Bygger plastmodeller, mest flygplan i skala 1:72. ”Har några hundra hemma i lägenheten”.

Reser: ”Är anglofil med nära 20 besök i England”. Av Londons runt 6000 pubar har Per-Olof hittills hunnit dokumentera 1200. Kanske blir också det en bok. ”Pubarna är en del av Londons historia, precis som husen de ligger i”.

Visa merVisa mindre

Toppolitikerna om Coopflytten: ”Ett tungt men tyvärr inte förvånande besked”

Så kommenterar M och S beskedet från dagligvarujätten. Coops besked att de lämnar Broterminalen för en nybyggd jätteanläggning i Eskilstuna var ett faktum under förra veckan. Mitt i har pratat med Upplands-Bros toppolitiker för att bättre förstå: hur ska...måndag 19/10 13:10

Blåljusrapport: Inbrott, stölder och rattfylla

Helgen har varit lugn i Bålsta. Inbrott, stöld och olika nivåer av rattonykterhet är enda brotten i ett Bålsta som alltmer ofta tycks vara ganska lugnt - i alla fall sett till antalet anmälningar och...måndag 19/10 11:14