Dag efter dag passerade busschauffören i Upplands-Bro platser och ortsnamn som alltmer väckte hans intresse. Men till slut bestämde han sig för att inte bara åka förbi.

– Jag började bedriva en del forskning. Först via datorn, sedan på biblioteken i Bro och Kungsängen. Jag fick många svar, men istället dök nya frågor upp.

Numera är Per-Olov Karlsson själv ett väl känt namn i trakten. I alla fall bland de mer än 7 000 följarna av webbsidan ”Vi i Upplands-Bro”.

– Jag grävde i bygdens historia och gjorde fynd på fynd, både av stora och små händelser, men inte alltid hängde dessa berättelser ihop.

När Per-Olof lämnade sin buss för gott, började så ett nytt jobb – nämligen att foga samman Upplands-Bros historia. I år, samtidigt som han fyllde 70, inleddes publiceringen av en serie kapitel på webben.

Syftet är att fylla igen en mängd luckor i bygdens historia, eller snarare sagt att knyta ihop historien. Hittills finns det inget samlande grepp runt alla skeenden, händelser och platser, i trakten.

Födelsen av Upplands-Bro

Sedan mars i år har P-O publicerat nära 50 avsnitt om Upplands-Bro från år 1000 och framåt, mot 1600- och 1700-talen.

– Min förteckning går i alfabetisk ordning, men jag lägger ut artiklarna utan inbördes ordning. Inte minst på grund av det faktum att händelser och skeenden kan höra ihop på annat sätt än dateringen.

Den äldsta källan som Per-Olof hittat väger mer än ett ton. Nämligen den mycket stora runstenen vid kyrkan strax före Bro Hof-golfbana.

– Längs Assarvägen, som fått sitt namn efter Assar-stenen. Vi talar om några år in på 1000-talet. Det handlar om själva födelsen av begreppet Upplands-Bro.

Assars fru reste stenen över sin make som var brandvärnare. Han ingick alltså i dåtidens hemvärn som skyddade bygden från främmande vikingarnas härjningar. Själv såg hon till att ett vadställe byggdes mellan byarna Husby och Härnavi.

– Det kallades bro, men var ingen bro i dagens mening, utan snarare en rad stenar som gjorde att människor och hästar kunde komma över torrskodda.

Drömmen om en bok

Per-Olof berättar med stor inlevelse om Upplands-Bro, men hans eget ursprung – Skåne – hörs klart och tydligt.

– Kvidinge, men också Helsingborg, Landskrona och Eslöv.

Runt 2000 omskolade Per-Olof sig till busschaufför, mötte kärleken i en kollega, och plötsligt var Upplands-Bro hans nya boplats.

– Idag har jag drömmen att allt mitt skrivande ska resultera i en bok om Upplands-Bros historia och historiska platser. Inte bara om själva Bro, utan i lika hög grad om Håbo-Tibble, Håtuna och Kungsängen.

På bordet framför Per-Olof ligger en pärm fylld med 106 illustrerades avsnitt.

– Upplands-Bro är verkligen värt en bok som håller ihop historien. Kan jag bidraga med något så fint blir jag både stolt och glad