"Född och uppvuxen med skor". Johan Stjernström är tredje generaionens skohandlare. Foto: Pekka Pääkkö

Burestads går i graven

Klassiska skobutiken Burestads stänger i morgon, lördag. Även Tamaris, i hörnet Västmannagatan/Odengatan, kommer snart att bomma igen.

  • Publicerad 06:00, 19 feb 2021

Det är svårt att missa Burestads skor i hörnet Karlbergsvägen/Norrtullsgatan. Snart är dock butiken, och skylten, ett minne blott. Johan Stjernström och hans systrar, som äger butiken samt Tamaris-butiken på Odengatan 83, har sålt. De har även en skobutik, Andiamo, i Värmdö centrum som stänger i slutet av juni.

– Jag är född och uppvuxen med skor. Min farfar höll på med skor och det nuvarande företaget bildades 1964, så vi är tredje generationens skohandlare, säger Johan Stjernström, vars familj köpte Burestads 1984.

"ingen vågar sig på skobranschen"

Höjda hyror och pandemi gör att ekonomin inte går ihop längre. I mars-april förlorade företaget cirka 70 procent av omsättningen. I slutet av sommaren och början av hösten gick det lite bättre, sen kom andra vågen. För snart två år sedan fick Johan Stjernström en hjärtinfarkt. I år fyller han 68.

– Det börjar bli dags att gå i pension. Vi funderade på att sälja redan innan coronapandemin. Nu går det inte, det är ingen som vågar sig på skobranschen. Det känns väldigt tråkigt, säger han och fortsätter:

– Många av Burestads stamkunder är äldre och tillhör en riskgrupp. De tycker att det är jättetråkigt att vi stänger.

Stadsbilden förändras

När de mindre butikerna försvinner förändras stadsbilden. Johan Stjernström tror att vi kommer att se fler frisörer och bagerier framöver.

– Pandemin rappar på den utvecklingen, det är många som inte klarar sig ekonomiskt, säger han.

Den klassiska skylten kommer snart att monteras ner. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen