Den gångna säsongen har Bollstanäs SK spelat i Elitettan, Sveriges näst högsta damserie i fotboll.

Säsongen började helt okej och BSK:s damlag låg i mitten av tabellen. Men efter sommaruppehållet har segrarna lyst med sin frånvaro.

I våras möttes BSK och Gusk, Gamla Uppsala - en match som BSK vann med 3-2 hemma på Bipen.

I våras möttes BSK och Gusk, Gamla Uppsala - en match som BSK vann med 3-2 hemma på Bipen.

Mattias Lindberg

Senaste vinsten var mot Umeå den 12 augusti. Hösten har sedan dess präglats av kryss och förluster.

Och inför sista omgången mot Mallbacken den 12 november var laget hårt pressat.

– Vi visste att vi var tvungna att ta poäng. Dessutom fick inte Bromölla eller Sundsvall vinna sina matcher, säger huvudtränare Christoffer Cylvén.

Inför andra halvlek ledde dock båda de lagen och i det läget var BSK ute ur Elitettan.

– Då kändes det lite som uppförsbacke. Häcken låg under med 0–2, men reducerade och kvitterade i 85:e minuten. Sedan fick de rött kort, men lyckades ändå göra mål på övertid mot Bromölla samtidigt som vi gjorde vårt och tog poäng – och då var vi vidare!

Han beskriver den första känslan som lättnad.

– När slutsignalen gick visste inte våra spelare hur det gått. Sedan blev det en riktig TV-puck-hög av glädje. Märkligt att det ska behöva ta 26 omgångar och övertid i en annan match innan det avgörs, det blev lite väl spännande, säger tränaren.

Christoffer Cylvén, huvudtränare för Bollstanäs SK:s damlag i Elitettan.

Christoffer Cylvén, huvudtränare för Bollstanäs SK:s damlag i Elitettan.

BSK

Fokat på försvaret

Höstsäsongen gar varit lite "stolpe ut".

– Vi har spelat bra, men inte fått poängen med oss. Vi går från en vår där vi gör många mål, men även släpper in många mål. Under hösten har vi fokat på vissa saker i försvarsspelet och minskat antalet insläppta mål. Det slutar med att det bara är topp tre-lagen som har släppt in färre mål än vi, totalt sett.

Laget har även varit skadedrabbat. Anna Thim fick först en lättare knäskada och bröt sedan armen borta mot Jitex, Casandra "Cassie" Larsson klämde av en fingertopp, Simone Edefall drog av korsbandet i våras och Naomi Okhiria, Lisa Palm och Hoda Khalaf har också varit skadedrabbade.

– Vi hade fyra forwards skadade samtidigt, vilket självklart påverkat. De som hoppat in i stället har gjort det bra, men de är inte forwards naturligt.

I laget har 22 spelare startat minst 3 matcher och 15 spelare har startat minst 9 matcher – vilket är

näst flest i serien.

– Det visar att det är en väldigt jämn trupp. När skadorna på forwardsen kom räckte det för att klara oss kvar.

Hur har publikstödet varit?

– Det har varit mer folk på sista matcherna hemma på Bipen, vilket är kul. Vi önskar så klart att ännu fler kommer och tittar, säger Christoffer Cylvén.

Nu är säsongen slut och både laget och tränarna går in i välbehövlig vila.

– Både skalle och kropp är slitna och de som kan passar på att ta semester nu. Vi har ju varit uppbokade varje helg från februari, bortsett från två veckors sommaruppehåll.

Det är ändå en nöjd Christoffer Cylvén som går till julvila innan träningen drar i gång igen på allvar i januari.

– Vi hade ett mål för säsongen: att hålla oss kvar. Jag är otroligt stolt över laget. Alla kan skrälla i en match, men att prestera fyra matcher i rad mot topplag med kniven på strupen är en otrolig bedrift.