2019 köpte paret Anna-Karin och Dag Sedin Bryggholmens Gård. Åren dessförinnan hade gården delvis renoverats, hyrts ut och man hade även bedrivit vandrarhem där.

– Vi var först lite skeptiska när vi besökte ön. Gården låg ju som sagt ute på en ö. Men så snart jag vandrade genom allén upp mot herrgården så kände jag starkt att jag kommit hem, säger Anna-Karin.

Både Anna-Karin och Dag är akademiker i grunden och arbetar och har uppdrag i framför allt Eskilstuna och Uppsala. Enköping landade de någonstans mittemellan.

– Livet här är långt ifrån enkelt men mervärdet är stort. Eftersom vi bara har säsongsöppet mellan maj och september så beslöt vi oss förra året för att inte längre hyra ut separata rum. Nu hyr vi enbart ut hela herrgården och sommartorpet Sjöstugan för en natt eller längre, säger Dag.Paret har genomfört en rad renoveringar främst genom takbyten på såväl herrgården som stora ladan och de har även renoverat alla badrum och toaletter.

– Det behövdes och blev ett stort lyft för gården. Vidare har vi målat om och tapetserat en del samt handmålat och klätt om möbler. Det är ett vackert hus som vi vill ska få komma till sin fulla rätt, säger Anna-Karin och tillägger att fler renoveringar av gården planeras.

Dag och Anna-Karin bedriver verksamheten med uthyrning av gården och arbetar även på uppdrag av Länsstyrelsen med skötsel av naturreservatet.

– Nu för tiden är vi båda utbildade fartygsbefäl och hjälper såväl kommunen som privatpersoner med transporter över. Vi har införskaffat en ny arbetsbåt som kör både personer och gods, säger Dag.

Med start den 27 juni till och med den 31 juli så är de allmänheten behjälpliga med två reguljära turer om dagen; klockan 11 och klockan 16. Övrig tid kan man kontakta Dag och Anna-Karin och boka privata turer.

Bryggholmens Gård bedriver även en gästhamn med servicehus och här kan man bada, paddla kanot, fiska. Man kan också vandra runt i den natursköna och anrika naturen och bygden.

– Öns och gårdens historia är så oerhört rik, säger Dag.

Gustav Vasa hade band till ön under mitten av 1500-talet och man har funnit lämningar här som är runt 1 000 år gamla.

– Nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes 1864 och vi är väldigt stolta över Sveriges tredje första glasbruk som startades upp av Johan III och bedrevs i cirka 60 år enligt dokumenterad verksamhet. Glasbruket försåg bland annat Vasaregatten med dryckesglas under denna period, fortsätter han.

Mer om glasbruket och gårdens samt öns historia kan man ta del av via en utställning i Äppelboden, där det även finns ett café med självservice.

Bokningarna rullar nu in för Bryggholmens Gård, både av herrgården, Sjöstugan och av tältplatser som man erbjuder.

– Många kontaktar oss för speciella events och konferenser och vi har även en del bröllop inbokade.

Paret Sedin bor på gården och älskar lugnet och naturen.

– Vi jobbar oerhört hårt, både på gården samt med våra andra uppdrag. Men när vi återvänder hem så slås vi av att varje dag är en gåva. Vi älskar lugnet här och blir som ett med djuren och naturen. Bryggholmen är en lisa för själen, säger Anna-Karin.