År 2017 uppfördes modulhusen med 60 lägenheter på Häggvägen i Handen. De byggdes av bolaget Home by home AB på uppdrag av kommunen för att vara tillfälliga bostäder till nyanlända. Tio lägenheter har även använts i Haninge bostäders ungdomskö.

I omgångar har det varit stökigt vid husen. Under 2022 var det bland annat hus som vandaliserades och inbrott. Kommunen har tidigare haft väktare på området.

I juni i fjol sade kommunen upp avtalet med Home by home.

– Vi såg att behovet av bostäder, främst för nyanlända, minskade. Vi hade en uppsägningstid på tre månader och valde att avsluta det. De ungdomar som hade korttidskontrakt genom Haninge bostäders ungdomskö har vi tillgodosett på andra platser i kommunen, säger Mikael Stadin-Steffen, lokalförsörjningschef på Haninge kommun.

Modulhusen på Häggvägen i Handen

Modulhusen på Häggvägen i Handen

Anna Ludvigsson

Brottsdrabbat

I dag ska husen därför vara helt tomma. Men återigen har det kommit en våg av anmälningar till polisen.

Under julhelgen var det inbrott i tre av modulhusen. Den 18 januari brann det i husen och en förundersökning om mordbrand pågår. Det kom även hot till kommunen om bränder vid modulhusen.

– Det faktum att de ska vara tomma gör nog att folk söker sig dit. Det är troligen människor som har det svårt att komma in på bostadsmarknaden som passar på och bryter sig in, säger Lars-Göran Rehn på Haningepolisen.

Så här ser det ut efter branden den 18 januari.

Så här ser det ut efter branden den 18 januari.

Anna Ludvigsson

Polisen utökade sin närvaro i området mellan 11 januari och 5 februari.

– Men vi har inga stora resurser att lägga på tillsynen här då mycket fokus läggs på gängkriminaliteten, säger Lars-Göran Rehn.

När Mitt i är på plats är det tomt vid modulhusen men det finns fortfarande lampor och gardiner och flera uppbruttna dörrar. Man ser spår av branden och flera sönderslagna rutor.

Tina Gren bor i närheten och brukar gå ut med sin hund i området. Hon märkte av den ökade polisnärvaron.

– Men man undrar ju vad planen är med husen – det är dåligt att vi inte får någon information, säger hon.

Tina Gren och hunden Gixer brukar röra sig området.

Tina Gren och hunden Gixer brukar röra sig området.

Anna Ludvigsson

Oense om ansvaret

Sedan kommunen avslutade avtalet har de inte längre bevakning av modulhusen. Men Home by home är kritiska till att avtalet har avslutats i förtid och menar att det uppsägningstiden på tre månader inte fanns.

– Vi har ingen bevakning där, vi anser att det är kommunens ansvar då de har sagt upp avtalet i förtid, säger Jacob Vongaribo på bolaget.

I avtalet, som Mitt i tagit del av, nämns inte uppsägningstiden.

– Kommunen har gjort en juridisk bedömning, med hjälp av ett externt juridiskt ombud, att det rör sig om ett bostadshyresavtal. Därför har man rätt att säga upp det efter tre månader, säger Mikael Stadin-Steffen.

Så här ser det ut vid ena modulhuset när Mitt i är där.

Så här ser det ut vid ena modulhuset när Mitt i är där.

Anna Ludvigsson

Hur ser ni på att det nu är obevakat på platsen?

– I arrendeavtalet finns en skrivelse om att de ska hålla området i ett välstädat skick. Det är de som arrenderar området som har ansvar för det, säger han.

Home by home kommer att avveckla husen när orginaldatumet för avtalet, 31 december 2025, faller in. Man har även lagt ut modulhusen till försäljning.

– Vi ska lämna in en stämningsansökan mot kommunen, säger Jacob Vongaribo.

Flera av husen har sönderslagna fönster och uppbrutna dörrar.

Flera av husen har sönderslagna fönster och uppbrutna dörrar.

Anna Ludvigsson