– Det är en jätteutmaning, säger tävlingsledaren Peter Nordström på Brottby SK om den nya distansen som kräver starka pannben.

Redan 10-kilometersloppet är känt för att vara ett av Stockholms tuffaste milspår. En mycket kuperad bana på knöligt underlag och stigar med branta och långa backar.

Ta fram hörntänderna

50-kilometersloppet är samma sträcka – fem gånger.

– Jag tror man ska springa ett varv så att man håller ett bra tempo utan att bli trött. Och sen fortsätta. De sista två varven tror jag nog att man får ta fram hörntänderna, säger Peter Nordström.

Lördagsjoggare bör hålla sig borta. Det här är ett lopp för de riktigt vältränade.

– Det krävs att man är väl förberedd. Man måste träna lång tid innan för att klara det.

Elitlöpare anmäld

Bland alla de långdistanslopp som anordnas i Stockholmsregionen hör Brottbyrundan knappast till de större.

Men en högprofilerad deltagare har anmält sig.

– En av Sveriges bästa maratonlöpare, David Nilsson, kontaktade oss för att han ville springa 20 km-loppet. Jag tror att han vill göra det inför Lidingöloppet som går helgen därpå.

Rekordsugen

David Nilsson, som redan har banrekordet på 10-kilometersdistansen, är nu sugen på att knäcka det 30 år gamla banrekordet på 20 kilometer.

Lidingöloppet hade 35 000 starter senast det anordnades 2019 och kallas världens största terränglopp. Brottbyrundan är ett mer blygsamt arrangemang.

– Vi brukar hamna på runt 250 om vi räknar in den lilla rundan. Kommer vi över det är vi oerhört nöjda, säger Peter Nordström.

Litet och mysigt

Brottbyrundans kvaliteter är andra.

– Det är ett litet och mysigt lokalt lopp i fin miljö. Det går inte att jämföra med Lidingöloppet, där är det masshysteri av gigantiska mått. Vi är ju bara en liten bonntävling men det är kul att kunna locka sådana löpare som David Nilsson.