I mitten av september presenterade Swedavia en konsekvensanalys där man beskrev att flygandet har minskat eller stannat av helt runtom i världen till följd av coronapandemin. Man menade att Bromma flygplats kommer ha låga trafikvolymer under lång tid framöver, vilket skulle innebära för höga kostnader.

Därför vill man se en förtida avveckling av flygplatsen, som har avtal med Stockholms stad fram till 2038.

https://www.mitti.se/nyheter/swedavia-vill-stanga-bromma-flygplats-i-fortid/reptin!Km9w6DMRuijkjDDNi4DzA/

"Ha is i magen"

Några som dagligen märker av flygplatsens närvaro är de som bor i Johannesfred. På en gräsplätt leker Lisa Nilsson och sonen Viggo, 1,5 år. De har vant sig vid att planen flyger lågt över deras bostad.

– Men det är klart att det vore skönt och lugnare om flygplatsen försvann, då blir det nog lättare att sälja bostäder här också, säger Lisa Nilsson.

Längs strandpromenaden sitter Jenny och dottern Elvira Tjellander vid en bänk och njuter av det varma vädret. De har märkt av färre flyg under pandemin, bland annat att då det är mindre smuts och damm både utomhus och inomhus. Men om det är bra att flygplatsen kan komma att avvecklas är en svår fråga tycker Jenny Tjellander.

– Jag tycker nog den ska vara kvar, men att bara privatflyg och ambulansflyg ska få landa, inte de större flygen som låter så mycket.

Socialdemokraterna i Stockholms stad vill börja planera för 30 000 nya bostäder på platsen om flygplatsen läggs ned. Jenny Tjellander undrar hur trafiksituationen i Bromma skulle se ut då.

– Redan idag är det fullproppat vid korsningen Kvarnbacksvägen/Ulvsundavägen. Det går inte att bygga bort trafiken, säger hon.

Lite längre bort är Jonas Lind ute och promenerar. Han vill ha kvar flygplatsen även om han märker av bullret, och är kritisk till Swedavias rapport.

– Nu har jag inte läst hela rapporten, men har förstått att coronapandemin utgör underlaget. När det gäller flygplatser måste man tänka 50 år framåt i tiden och se vilka behov som finns. Jag tycker man ska ha is i magen, människor behöver träffas och det är smidigare att flyga än att åka tåg, säger Jonas Lind.

Väntar på besked

För några veckor sedan utvecklade Swedavia sin rapport för riksdagens trafikutskott.

– Vi i Vänsterpartiet tycker att det är ett bra läge att avveckla flygplatsen. Flygandet till och från Bromma kommer aldrig gå tillbaka till forna nivåer, det kanske hamnar på hälften av hur det var tidigare, säger Jens Holm (V), ordförande i trafikutskottet.

Det är regeringen som beslutar om flygplatsen ska stänga. Ibrahim Baylan (S), näringsminister, säger till Dagens Nyheter att man ska ha en dialog med Swedavia.

– I en situation där det nästan inte flygs alls och man ska leva på avgifter från resenärer och flygbolag så är det förstås ett prekärt läge. Nu ska vi analysera detta och ha en dialog med bolaget och sedan återkommer vi med ett besked. Men jag vill inte sätta ut något exakt datum, säger Ibrahim Baylan till Dagens Nyheter.

https://www.mitti.se/nyheter/centerpartiet-vill-se-snabbt-beslut-om-bromma-flygplats/reptji!jI@ODbCHqavxxxIqutaDjw/