Klart. Så här såg det ut i somras när Ekerövägen asfalterades längs med Tappströmskanalen. Nu är den delen öppen för trafik. Foto: Claudio Britos

Broar stor utmaning när Ekerövägen breddas

Breddningen av Ekerövägen och mastodontbygget Förbifart Stockholm väntas ta stora kliv framåt under 2022. Här är några av årets stora händelser.

  • Publicerad 15:05, 21 jan 2022

Trafikverkets plan är att breddningen av Ekerövägen till fyra filer ska vara klar 2023. Håller planen är vi inne i det sista helåret i processen.

– Det är ett jätteviktigt år, det är mycket som händer, säger Tomas Flyckt, projektledare på Trafikverket för Ekerövägen.

Från rondellen vid Färentunavägen och fram till Lindö tunnel är redan nu fyra filer öppna och från och med den här veckan används ett som kollektivkörfält. Från Lindö tunnel i riktning mot Drottningholm är det sedan fortsatt tre filer.

– Tunneln ska kläs i betong och sedan ska botten fyllas ut. När det nya tunnelröret är klart ska det gamla renoveras, så då leder vi om trafiken, säger Tomas Flyckt.

Leder. Tomas Flyckt är projektledare för breddningen av Ekerövägen. Foto: Mikael Ullén

Breddas. Så här kommer Ekerövägen se ut när alla fyra filer är öppnade nästa år. Bilden är en illustration från Tillflykten-Edeby. Foto: Illustration: Trafikverket

Byter plats

För trafikanter innebär året bland annat dels att körfält kan flyttas om tillfälligt, dels att gång- och cykelvägar byter plats. Exemplevis ska gång- och cykelbanan vid Drottningholms slott läggas på insidan av vägen, så att den kommer närmare slottet. Något som ska bli klart i år.

Broarbeten lyfter Tomas Flyckt som den största utmaningen i nuläget. Närmast i tid ligger att bygga nya, öppningsbara Tappströmsbron. Den blir 19 meter bred, fyrfilig, och ska ligga precis väster om nuvarande bro. Bron ska vara klar senare i år, och när den öppnat rivs den gamla.

– Broarna är absolut det svåraste. Det är mjuk lerjord och vi måste jobba på ett helt annat sätt med pontoner och arbetshyllor att jobba ifrån. Där är det även viktigt att vi inte tappar beståndsdelar i vattnet, säger han.

Breddas. Hela Ekerövägen ska breddas och i en senare del av projektet breddas öven Nockebybron. Foto: Mikael Andersson

Det är ett jätteviktigt år, det är mycket som händer

Tunnelbyggen

När det gäller Förbifart Stockholm fortsätter projektet med mycket jobb under marken i form av tunnelbyggen. Det kommer trafikanter och boende i närheten inte märka i samma utsträckning som breddningen av Ekerövägen, enligt Trafikverket.

"En stor milstolpe är att vi kommer att påbörja efterarbetet i tunnlarna under 2022. Efterarbetet består till exempel av markarbete, betongarbeten, inklädnad av tunneln och vägbyggnad inne i tunneln. Vi kommer att få ett genomslag i ramptunnlarna i Tillflykten där tunnelmynningarna sprängdes fram under 2021. Vi kommer också att få ett genomslag i huvudtunnlarna mellan norra och södra Lovö", skriver Johan Strandqvist, projektledare på Trafikverket i ett mejl till Mitt i.

På gång. Så här ser en del av de nya gång- och cykelvägarna ut. Bilden är tagen i riktning mot Ekerö. Foto: Trafikverket

Brobyggande. Under året väntas den nya Tappströmsbron stå klar. Så här ser ena brofästet ut underifrån. Foto: Trafikverket

Flera informationskanaler

Vad som händer och när det sker kommunicerar Trafikverket på flera olika sätt. Här finns information om projekten i Ekerö kommun.

Trafikverkets hemsida som uppdateras med nyheter.

Nyhetsbrev som går att anmäla sig till. Anmälan via trafikverket.se

SMS-tjänst för information om störadne arbeten och planerade störnignar i framkomligehten. Anmälan via trafikverket.se.

Instagram-kontot E4 Förbifart Stockholm.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Piloter övade stridsflygning över Mälaröarna

Nyheter Stridsflygplan flög i formationer Såg du också stridsflygplanen som flög över Mälaröarna i helgen? Det var Luftstridsskolan som övade. "Våra pilotelever spelar angripare", säger kommunikationschefen Therese Åkerstedt.tisdag 24/5 9:24

Grönt ljus för radhusbygge i Närlunda

Nyheter Villatomt styckas av för fler bostäder Två hus med fyra bostäder kan byggas på en avstyckad villatomt i Närlunda, enligt den nya detaljplan som kommunen klubbat igenom. Och bara gröna tak är okej.måndag 23/5 11:55

Så vill Mälaröborna ha sina bibliotek i framtiden

Nyheter Besökare har svarat på frågor i stor undersökning Mer aktiviteter för unga och lättare att hitta parkering. Det finns på önskelistan när Mälaröborna sagt sitt om bibliotekens nutid och framtid.fredag 20/5 14:59