En blå presenning, några staplade takpannor och avspärrningstejp är det som skvallrar om branden på förskolan Bägersta gård i Enskede gård, lördagen 16 oktober. De 70 barnen flyttade redan måndagen därpå in i en evakueringsförskola på Årstafältet.

– Det här var den bästa lösningen på den här svåra situationen, säger Pierre Persson, chef för lokal- och stadsmiljöenheten i Enskede-Årsta-Vantör.

Inledningsvis var föräldrarna tacksamma för den snabba lösningen. Men i takt med att det tagit lång tid att få dit till exempel leksaker, och att information dröjt så pyr missnöjet.

– Obehagligt dåligt, säger en förälder som vill vara anonym om hanteringen.

Granne med bygge

Evakueringsförskolan på Årstafältet ligger mitt i ett byggområde. Att den stod tom berodde på att man flyttat de barn som tidigare gick där, då det grävdes tvärs över gården.

– Men just nu bedömer vi det inte som att det är något farligt att vara där en kort tid, säger Pierre Persson.

Den gamla förskolan som brann ska inte saneras, i stället prioriterar staden och fastighetsägaren Sisab att snabba på planerna att riva och bygga en ny förskola på samma plats – planer som fanns redan före branden.

Sedan tidigare var tanken att barnen nästa höst skulle flytta till en annan evakueringslokal i Årsta. Så blir det, men till dess är de kvar på byggfältet, vilket en förälder beskriver som ”en miljö man inte vill ha sina barn i”.

– Samtidigt har vi sagt att bedömer vi att det kommer bli alltför stora störningar på grund av bygget så kommer vi ta ett annat beslut, säger Pierre Persson.

Nöjda med lokalerna

Att Bägersta ska rivas har överraskat flera föräldrar Mitt i varit i kontakt med, men har varit känt enligt både staden och rektorn Anna Conradsson.

Att det tagit nästan två månader att få allt på plats i den nya lokalen tycker hon är rimligt. Först skulle polisen göra sitt och sedan skulle det förskolan ville ta med sig vädras efter branden.

– Nu har vi byggt upp innemiljöerna så de är inspirerande, roliga och härliga igen. Men de första veckorna var de inte det för vi hade inga saker. Men nu har det börjat komma saker så nu är vi jättenöjda, säger hon.