Matchhjälte. Rodin Deprem efter segern mot Sollentuna och BP:s avancemang till superettan förra helgen. Han ligger just nu i delad skytteligaledning i norrettan. Foto: Erik Bjernulf

BP tidigt klara för superettan – tre veckors spel återstår

Tre veckor återstår av säsongen – men Brommapojkarna är redan klara för superettan. Comebacken kommer efter två år i norrettan.

  • Publicerad 12:00, 28 okt 2021

Man såg ju hur mycket det betydde för alla att vi nådde målet

Skyttekungen Rodin Deprem, 23, gjorde det avgörande målet mot Sollentuna förra helgen. Ett tusental i publiken på Grimsta fick uppleva feststämningen på innerplan.

BP är därmed tillbaka i superettan – något som var ett tydligt krav från klubben och tränarduon inför säsongen.

Feststämning. Bilder efter gångna helgens BP-seger mot Sollentuna FK då avancemanget till superettan blev ett faktum. Foto: Erik Bjernulf

– Man har känt kravställningen, samtidigt som man själv vill utvecklas. Det har varit en perfekt balans. BP hör hemma i de högre divisionerna och det var därför jag kom hit, säger Rodin Deprem inför fredagens bortamatch mot Täby.

Värvades från seriekonkurrent

Rodin Deprem har fått sitt genombrott i år. Den förra Örebro SK- och Umeåspelaren inledde året hos BP:s seriekonkurrent Örebro Syrianska IF, men BP värvade honom i juli för att förbättra lagets effektivitet framför mål.

Målen har kommit även på Grimsta. Nu närmar han sig 20 mål i norrettan.

– Jag har ett personligt mål. Jag kommer sikta på det och fortsätta göra mål under de sista matcherna. Dessutom vill man vinna matcher och slutföra säsongen på ett bra sätt. Vi har ju lagt ned mycket jobb och tid på detta.

Klara. Tränaren Christer Mattiasson jublar efter avancemanget förra helgen. Foto: Erik Bjernulf

Hur kändes det när allt blev klart förra helgen?

– Man såg ju hur mycket det betydde för alla att vi nådde målet, framförallt för dem som spelat hela året.

Blir du kvar i BP?

– Jag är inställd på det. Och jag är tacksam att få spela med ett så duktigt lag.

BP ligger 13 poäng före tvåan Dalkurd. Laget har bara en förlust, har gjort flest mål och släppt in färst. Matcherna mot Täby, Sandviken, Hammarby TFF och Piteå blir betydelselösa för klubben.

– Jag är inte förvånad, det ska nästan vara sådan skillnad som det varit. Men det är ändå nästan skrämmande starka resultat, coolt på något sätt. Alla spelarna i vår trupp är skickliga och vi har spelat som en enhet, säger Rodin Deprem.

Mittback lämnar

På nio år har BP skiftat division åtta gånger, men nu är målet att etablera sig i superettan.

Tränarduon Christer Mattiasson och Andreas Engelmark har avtal över nästa år och väntas bli kvar. Hela ettans kanske bästa mittback, Ali Suljic, lämnar dock för Helsingborg. Om 15-årige stortalangen Jardell Kanga blir kvar är osäkert.

Uppflyttade. Ung publik jublar med spelarna efter att avancemanget till superettan blev ett faktum förra helgen. Foto: Erik Bjernulf

Foto: Henke Råssmo

Brommapojkarnas tio senaste år i seriesystemet

2011: Sexa i superettan

2012: Gick upp i allsvenskan

2013: 13:e i allsvenskan

2014: Åkte ur allsvenskan

2015: Åkte ur superettan

2016: Gick upp till superettan

2017: Gick upp till allsvenskan

2018: Åkte ur allsvenskan

2019: Åkte ur superettan

2020: Förlorade i kvalet till superettan mot Trelleborg.

2021: Gick upp i superettan

Visa merVisa mindre