– Jag tycker det är viktigt att ha aktiviteter i Botkyrka för att det finns många ungdomar här som inte har så mycket att göra eller ställen att hänga på, säger 20-åriga Amani Rihan.

Hon är en av tolv ungdomar som genom The good talents mentorprogram fått möjlighet att arrangera en festivaldag, i samarbete med Revelop.

18-åriga medarrangören Theodor Darra fyller i.

– Botkyrka klassas ju som utsatt område och det är förorten. Då är det bra med aktiviteter här för att visa på den mer ljusa sidan av Botkyrka, säger han.

The good talents är en ideell organisation som riktar sig till ungdomar mellan 15–25 år. Genom olika program erbjuder de ungdomarna möjlighet att utvecklas i ledarskap och socialt entreprenörskap i socioekonomiskt eftersatta områden med målet att öka mångfalden i svenska organisationer och företag.

Musik och foodtrucks

På schemat står livemusik av artisten Naod, foodtrucks och aktiviteter för hela familjen. Men det kommer också finnas en ungdomsförmedling där man kan få hjälp att skriva ett cv, eller bara prata om jobbiga saker i livet.

– Vi känner att det här är grejer som samhället kanske inte saknar, men som ungdomar inte är så bra att ta nytta av. Om vi kan få fler att ta del av de här grejerna genom eventet så tycker vi att vi har lyckats, säger 18-åriga Theodor Darra.

– Det var på ett event i höstas som vi ungdomar fick pitcha grejer som vi vill se mer av i Botkyrka, och den här festivalen är resultatet av det, fyller 20-åriga Amani Rihan i.

Lösningsorienterade

Det var redan i höstas som de tolv ungdomarna fick titta på olika hållbarhetsutmaningar i Botkyrka, där de kom fram till att många unga inte känner sig hemma eller trygga i kommunen, att det är låg sysselsättning inom den här gruppen och att det inte finns så många gratis aktiviteter för barn.

– Då fick de komma med idéer till lösningar på de här utmaningarna. Det var allt från en ungdomsförmedling, chillhörna för ungdomar till gratis aktiviteter för barn. Trygghetskänslan löste de genom att se till att det finns rörelse i ett område, för ju mer rörelse desto tryggare, säger Najat Abbas, verksamhetschef på The good talents, och fortsätter:

– Alla de här idéerna har de samlat i ett event som de nu har fått möjlighet att implementera på riktigt med stöd från Revelop och Botkyrka kommun.

Så kryssa den 2 juli klockan 12–16 i kalendern och bege dig till Alfa Lavalområdet i Tumba för här utlovas årets fetaste sommardag. Och inträdet är gratis.