2 843 kränkningsanmälningar registrerades i Botkyrkas grundskolor under 2023. Mer än 80 procent av dem bestod av fysiska och verbala kränkningar.

De här uppgifterna fick Sverigedemokraterna i Botkyrka att ta till podiet vid senaste kommunfullmäktige där de lyfte behovet av en akutskola i kommunen. Alltså en skola dit elever som är i behov av särskilt stöd ska kunna få undervisning under en begränsad tid.

Nu meddelar det politiska styret i kommunen att frågan ska utredas.

– Det här var en av de första grejerna jag bad grundskolechefen att titta på när jag tillträdde. De har fått i uppdrag att utreda frågan och återkomma med ett förslag om det bör införas i Botkyrka eller inte, säger Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Akutskola ska utredas

Det som Botkyrkas utbildningsförvaltning ska titta på är bland annat om det finns tillräckligt med pedagoger. I dag finns redan så kallade kommunövergripande undervisningsgrupper som kan aktiveras på varje enskild skola och är tänkt att samla elever med särskilda behov i en gemensam undervisningsgrupp på den aktuella skolan. En akutskola är i stället tänkt att samla elever med särskilda behov från hela kommunen under samma tak.

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Emilia Öije Bergqvist

– Om vi ska ha akutskola i Botkyrka är det rimligt att ha alla resurser med kompetensen för det samlas på samma plats i stället för att vara utspridda på olika skolor, säger Willy Viitala.

Han är noga med att poängtera att om förvaltningen kommer fram till att en akutskola inte är något som passar i Botkyrka kommer han förlita sig på förvaltningens bedömning.

Vilka elever skulle gynnas av en akutskola?

– Förutsatt att förvaltningen landar i att behovet av en akutskola finns i Botkyrka litar jag på att exempelvis rektorerna och kuratorerna på varje skola gör en proffsig bedömning av vilka som skulle gynnas av att vara i en sådan miljö.

S-kritik: Utveckla det vi redan har

Socialdemokraterna är däremot redan på det klara med vad de tycker i frågan. De ger akutskolor tummen ned. I stället bör man fortsätta utveckla de särskilda undervisninsgrupperna på de skolor som har behov av det.

Yasmin Ergül (S), andra vice ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Yasmin Ergül (S), andra vice ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Albin Tingstedt

– Vi bör utveckla det vi redan har i stället för att utveckla något nytt. Vi menar att det bästa vore om skolenheterna hittar egna lösningar på hur man hanterar elever som är i behov av stöd och hjälp. Det går att göra mycket inom den skola som eleven redan går i och de möjligheterna behöver användas i större utsträckning. Det ska inte vara så enkelt att flytta på elever hur som helst, säger Yasemin Ergül (S), andra vice ordförande i utbildningsnämnden.