Botkyrkas arbete för att förhindra hedersrelaterat våld och förtryck har pågått länge, i samarbete mellan kommunen och civilsamhället.

Men det räcker inte, menar kommunen, som nu har beslutat att arbetet för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck ska ledas från våldspreventivt center (VPC). Därifrån jobbar kommunen, polisen och andra samhällsaktörer redan sedan en tid tillbaka och har ett nära samarbete.

– Vi kommer att kartlägga det vi själva gör, vilka resurser vi har och hur vi når ut till verksamheterna som kan möta den här problematiken. De ska veta hur man når fram till dem som utsätts och vilken hjälp vi kan erbjuda och hur de kan stötta den som utsätts, säger Pernilla Vera Jr, säkerhetsdirektör på Botkyrka kommun.

På sikt hoppas man att arbetet ska få bort de mekanismer som föranleder hedersrelaterat våld och förtryck.

”Pandemin gör det svårare”

Enligt henne har kommunen i dagsläget inte märkt av att hedersrelaterat våld och förtryck ökat på grund av att fler har blivit hemma till följd av pandemin. Däremot vet man sedan tidigare att det är under längre ledigheter som redan utsatta löper än högre risk att utsättas för den här typen av våld.

– Vi har hela tiden en dialog inom VPC, särskilt nu under pandemin, om hur unga personer som lever i den här kontexten har det. Vi är medvetna om att det är mer angeläget och att pandemin gör det svårare. Dels för att den som är utsatt blir än mer isolerad, dels för att andra ska bli varse om vad som händer de som lever under de här förhållandena, säger Pernilla Vera Jr.

Varför gör man det här just nu?

– Det är ett område som vi har identifierat inom VPC att vi behöver strukturera upp myndighetsgemensamt. Genom struktur så kan vi utveckla det och se till att det blir bättre och säkrare för dem det är till för. Det är också en tydlig signal från politiken, det här är en prioriterad fråga och finns också med i deras kraftpaket. Det här är angeläget.