Våren 2020 införde staden parkeringsdispens för anställda inom vård och hemtjänst. Två år senare drogs den tillbaka, när covid-19 inte längre ansågs vara samhällsfarlig.

Trafiknämndens ordförande Lars Strömgren (MP) avfärdar hemtjänstpersonalens krav på att återinföra dispensen.

– Pandemin var en extrem situation då Folkhälsomyndigheten avrådde från att åka kollektivt. Det är inte ens lagligt för oss att reservera gatuparkering för särskilda yrkesgrupper, säger han.

Stadens medicin mot parkeringshuvudvärken är så kallade nyttoparkeringstillstånd, som man betalar för. Med dem får man stå en begränsad tid där det råder parkeringsförbud, samt på gatumark.

Har sänkt avgiften

Tillstånden är ämnade för exempelvis hantverkare och hemtjänst. Men statistik visar att antalet som använder dem har minskat.

Därför har staden nu sänkt årsavgiften för tillstånden med 2000 kronor.

– Jag hoppas det gör det möjligt för hemtjänsten att använda det här tillståndet, säger Lars Strömgren.

Hemtjänstchef: ”För dyrt”

Farstaföretaget Anja & Dennis hemservice använder inte nyttoparkeringstillstånd, men överväger att skaffa.

– Inte till alla bilar, det skulle bli för dyrt. Men för de som verkligen behöver. Förra veckan var det många som fick böter. På Molkomsbacken och Ekebergabacken är det jättesvårt, säger enhetschefen Therese Törnblom.

En verksamhetschef på ett annat hemtjänstföretag, som inte vill ha med sitt eller företagets namn, menar att tillstånden även med en avgiftssänkning skulle vara en tuff kostnad att bära.

– Vi har tittat på det tidigare och det har varit alldeles för dyrt för att vara ett alternativ.

Maria Hosseinpour, enhetschef för Farsta centrum kommunala hemtjänst, ser inte p-platsbristen som en stor fråga.

– Visst kan det vara svårt att hitta platser i Farsta strand. Men vi har jättefina elcyklar. Om det är problem får man ta cykel i stället för bil, säger hon.