Nedgången på den svenska bostadsrättsmarknaden har pågått ett tag. Och så ser det ut att fortsätta.

Under de senaste tre månaderna har 160 bostadsrätter sålts i Sigtuna kommun. Men priserna har gått ner, visar nya siffror på Svensk mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter hade en nedgång på 3,2 procent och villapriserna backade med hela 4,9 procent under samma period. Tittar man på hela Storstockholmsområdet har villapriserna gått ner med 2,9 procent.

– Det är svårt att spekulera kring vad det kan bero på. Vi har två stora faktorer som påverkat den senaste tiden – kriget i Ukraina och coronaviruset, säger Liliya Morozova, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Enligt Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, påverkas priserna av räntehöjningar, högt utbud, stigande levnadskostnader och negativ marknadspsykologi.

– Våra medlemmar berättar om köpare och säljare vars prisförväntningar allt oftare står långt ifrån varandra, vilket gör att affärerna tar längre tid och fastighetsmäklarna får arbeta ännu hårdare, säger han.

Säljare och köpare oense

Den oroliga marknaden gör att säljare och köpare har svårt att komma överens om ett lämpligt pris.

– Som säljare behöver man vara förberedd på att kanske inte få det pris man tänkt och det kan ta tid att få sålt, säger Liliya Morozova.

Hon får medhåll från Marcus Svanberg vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Å andra sidan är bostaden man planerar att köpa också sannolikt billigare. För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel, säger han.