Bonden Anders ”skördade” skarpladdad granat i åker på Järvafältet

På torsdagseftermiddagen fick polisens bombgrupp kallas till Järvafältet. Bonden Anders ström på Bögs gård hade hittat en granat i en åker. Det händer titt som tätt, men den här gången var den skarpladdad.

  • Publicerad 17:26, 5 maj 2022

Det var bra knuff i den, det kändes lite grann!

– Ja, mitt i vårbruket grävde jag upp en blindgångare. Vi harvade och sådde i går och i dag skulle vi välta jorden. Det dök upp en hel del skrot, granatsplitter och halva granater, men plötsligt såg jag spetsen av en hel granat som låg lite för sig själv, säger Anders Ström.

Han berättar att det har skjutits i området i 65 år och att försvaret var plats så sent som i förra veckan för att sanera kring skjutvallen vid den gamla skjutbanan.

– Det ligger en hel del saker kvar i backen här. Livet som bonde på Järvafältet – med livet som insats, säger Anders Ström och skrattar.

En hel del skrot. Det brukar Anders Ström hitta i marken kring Bögs gård – här är skörden från en dag – men skarpladdade granater hör lyckligtvis inte till vanligheterna. Foto: Anders Ström

Bombgruppen sprängde

Att han gräver upp skarpladdade granater hör dock lyckligtvis inte till vanligheterna. Men i dag hände det.

– Jag gjorde en okulärbesiktning av granaten för att bedöma hur farlig den var. Den verkade inte jätterolig så jag ringde försvaret och de såg till att en polispatrull och därefter polisens bombgrupp kom hit, säger Anders Ström.

Polisens bombgrupp. De kom till Järvafältet och sprängde granaten som Anders Ström hittat i en åker. Foto: Anders Ström

Bombgruppen kunde snabbt konstatera att Anders hade gjort rätt som vidtagit försiktighet.

– Ja, det var en skarpladdad rackare visade det sig!

Bombgruppen grävde en håla och spärrade av – och sprängde granaten.

– Det var bra knuff i den, det kändes lite grann! Men nu är den ofarlig och ligger nergrävd i marken, säger Anders Ström.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här är nya färgerna som ska symbolisera Sollentuna

Nyheter Kommunens logga uppdateras Hej då ordet "kommun" och hej till enfärgat. Nu har Sollentuna kommun fått en ny logotyp och grafisk profil.söndag 26/6 8:40

Sollentuna är bi-vänligaste i Sverige

Nyheter Behåller förstaplatsen i Naturskyddsföreningens kartläggning Sollentuna kommun hamnar på förstaplatsen 2022, precis som i fjol, i Naturskyddsföreningens årliga kartläggning över kommunernas arbete med att gynna bin och andra pollinatörer.fredag 24/6 6:40