Det pratades löst om det på Hammarby fotbolls medlemsmöte härom veckan i samband med att man diskuterade lagets etablering på Gubbängsfältet. Efteråt började det bubbla i sociala medier. Fotboll på Söderstadion igen?

Hammarby-klassikern Söderstadion revs 2015, och sedan dess delar herrlaget Tele2 Arena med rivalen Djurgårdens IF.

Tomten där Söderstadion stod har gapat tom i åtta år. Där ska det bland annat bli bostäder – men inte än. Och medan stockholmarna väntar planerar staden en tillfällig fotbollsplan där, som ska kunna användas av föreningar.

"Väldigt intressant tomt"

– Vi tittar på flera platser som står tomma i väntan på byggnation. Bland annat den här tomten, som vi tycker är väldigt intressant. Vi ser över möjligheten att lägga konstgräs på platsen, säger Maria-Elsa Salvo (S), idrottsnämndens ordförande, och fortsätter:

– Det finns en stor brist på idrottsytor samtidigt som Stockholm har långa ledtider när det gäller nybyggnation. Vi slår två flugor i en smäll.

Tidigast i juli 2025 får idrottsförvaltningen tillgång till platsen, en konstgräsplan tar cirka ett år att färdigställa.

Hammarbys vd Richard von Yxkull välkomnar att den klassiska marken används till fotboll igen.

– Vi står bakom varenda fotbollsplan som byggs i staden, och för oss är det här en symboliskt viktig, helig plats. De får gärna bygga upp Söderstadion igen, vi behöver den till våra damer, säger han.