TIDIGARE BOKTIPS:

DECKARE

SKRÄCKBÖCKER

1. Det var en gång och blir så mycket mer

Johanna Schaible (Lilla Piratförlaget, 2021)

Ålder: 3+

Det här är en helt unik bilderbok som alla borde läsa, oavsett ålder. Berättelsen tar sin början för miljarder år sedan och för varje blad som vänds görs korta nedslag i historien, för att sedan nå nuet och till sist framtiden. Men inte nog med det! Boken i sig är ett konstverk där storleken på sidorna gradvis minskar ju närmare dess absoluta mitt (nuet) läsaren kommer, för att sedan växa sig större och större igen när vi bläddrar oss in i framtiden.  Förbered dig på en svindlande och existentiell upplevelse.

https://www.mitti.se/nyheter/thomas-satter-stockholms-tunnelbana-i-skrack/repufc!w5r2bi9R2SH23CYlJEe2oA/

2. Ett rum till Lisen

Elin Johansson, Ellen Svedjeland, Emma AdBåge (Rabén & Sjögren, 2021)

Ålder: 6-9

Det är sommarlov och Naima har ingen att vara med, men när de nya grannarna äntligen flyttar till den lilla byn blir hon och jämngamla Lisen snabbt oskiljaktiga. Lisen ville egentligen inte flytta och som tröst ska hon få välja sovrum först. Men hur vet man vilket rum som är bäst om man inte testar dem först? Naima och Lisen bestämmer sig för att sova en natt i varje rum i hela huset – till och med på toaletten. Mysig berättelse om käpphästar, snigelbegravningar och framför allt: första kärleken.

3. Jefferson

Jean-Claude Mourlevat (Lilla Piratförlaget, 2021)

Ålder: 9-12

När igelkotten Jefferson blir oskyldigt anklagad för mordet på sin frisör måste han och hans bästa vän, grisen Gilbert, själva försöka hitta mördaren. Spåren leder dem till grannlandet – det som befolkas av människor och där djur behandlas med en rå hänsynslöshet.  Jefferson är en gripande saga om vänskap och solidaritet, som lyckas med konsten att vara både humoristisk och allvarsam på samma gång. Det är inte svårt att förstå varför den tilldelades årets ALMA-pris. Passar även för högläsning.

https://www.mitti.se/nyheter/boksommar-skrackbockerna-du-far-mardrommar-av/repufw!Xr42RmB3iA2bNz0FJwaKw/

4. Prinsen av Porte de la chapelle

Annelie Drewsen (Rabén & Sjögren, 2021)

Ålder: 12-15

För tre år sedan kom Salar till Sverige som ensamkommande flykting. Efter Migrationsverkets avslag tvingas han lämna tryggheten, sina vänner och sin svenska familj för att återigen leva ett liv på flykt. Salar hamnar i ett provisoriskt tältläger i Paris, där han får hjälp av Najib som lär honom om livet på gatan. Men hur ska Salar kunna glömma sitt liv och sina nära och kära i Sverige? Det här är en liten pärla med stort innehåll. En fiktiv berättelse som är många unga människors verklighet idag.

5. Om det regnar i Ahvaz

Nioosha Shams (Bonnier Carlsen, 2020)

Ålder: 15+

Ava går sista året på gymnasiet och trots att hon har legat med varenda bicurious tjej i skolan så tror hon inte på kärlek. Inte förrän hon träffar Nadja på en fest och faller handlöst. Nadja är spännande och fantastisk, men hon är också svårbegriplig och distanserad. Samtidigt börjar Avas lillebror stegvis dra sig undan, kommer hem sent om nätterna och döljer någonting. En Stockholmsskildring om den första kärlekens alla känslostormar, om familjerelationer och om vännerna som alltid finns där.

https://www.mitti.se/nyheter/boksommar-fem-tips-pa-deckare/repufw!vW@nx02mH7kJIRBg5xoqg/