TIDIGAR TIPS

DECKARE

SKRÄCKBÖCKER

BARN - OCH UNGDOMSBÖCKER

BIOGRAFIER

KLASSIKER

1. Janne, min vän

Peter Pohl (Alfabeta, 1985)

Varje år utses en Stockholmsskildrande bok i satsningen ”Stockholm läser” och i år blev det Janne, min vän. Den handlar om unga pojkar, från elva år upp till tidiga tonåren, och står bland ungdomsböckerna på biblioteket, men låt dig inte luras av placeringen. Boken är rolig, sorglig, charmig och hemsk och kan sättas i händerna på unga läsare, men den är också komplex och avancerad.

Det är 1950-tal på Södermalm. Janne dyker upp från ingenstans och blir grabbgängets hjälte, men han lever ett hemligt liv, som är mer skrämmande än någon anar.

2. Människor helt utan betydelse

Johan Kling (Norstedts, 2009)

Om jag säger att Människor helt utan betydelse är en roman om en dyster och paranoid ung man som går omkring i stan och grubblar över sina misslyckanden kanske du inte kommer att kasta dig över den.

Men trots melankolin är boken en pärla, med drag, åtminstone till det yttre, av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, fast med läkaren ersatt av en frilansande men inte särskilt eftertraktad TV-producent. Det är varmt och sommardåsigt. Det är häftigt att ”jobba med media”. Det är 90-talets Stockholm.

3. Gentlemen

Klas Östergren (Bokförlaget Polaris, 1980)

Romanen Gentlemen har fått två uppföljare, men förblir min favorit. Bokens berättare är en författare vid namn Klas Östergren som just blivit bestulen på alla sina ägodelar. Genom slumpmässiga möten får han uppdraget att skriva en pastisch på Röda rummet och blir erbjuden att flytta in hos den äventyrlige Henry Morgan i en paradlägenhet på Hornsgatan.

Genom Henry gör han bekantskap med en rad excentriska personligheter på 1970-taletsSödermalm, men minst lika intressant är Henrys och brodern Leos dramatiska förflutna.

4. Norrtullsligan

Elin Wägner (Podium, 1908)

En berättelse från tidigt 1900-tal, publicerad som följetong i Dagens Nyheter och därefter, 1908, utgiven som roman. Avskräckande eller lockande?

För den som sällan läser äldre klassiker men gärna skulle vilja är Norrtullsligan en mjukstart.

Du får humor, en stark känsla för tidens Stockholm och inblick den pågående jämställdhetsdebatten i en överkomligt tunn bok, om fyra kvinnliga kontorister som delar två rum på Norrtullsgatan och stöttar varandra genom orättvisorna i arbetslivet.

5. Den vedervärdige mannen från Säffle

Maj Sjöwall och Per Wahlöö (Piratförlaget, 1971)

Polisromanen Den vedervärdige mannen från Säffle, om Martin Beck och hans kolleger, har filmatiserats och blivit klassisk, men handlingen är inte traditionell.

Den här gången arbetar kommissarie Beck med ett polismord, som inte bara leder till en jakt på en förövare, utan också visar en osund kåranda inom deras egna led.

De mest kända scenerna inbegriper en beväpnad man på ett tak på Dalagatan och en helikopterfärd som inte går väl.