Hur länge det ska pågå vet ingen. Branden i det stora avfallsberget som uppskattats väga 100 000 ton riskerar att pågå i månader enligt brandkåren. De vet i skrivande stund ännu inte hur de ska hantera branden. Inget släckningsarbete pågår av hänsyn till känsliga vattendrag och risken för jordskred.

Plågade reser iväg

Först brann avfallsberget i november. Dagen före julafton tog branden i avfallsberget ny fart. Sedan dess irriterar och plågar röken boende i Grödinge.

– När det blir för jobbigt tar vi bilen och åker iväg. Andra som bor här har tagit in på hotell vissa nätter, säger Piritta Lutz som bor på Korsnäs gård vid Malmsjön, cirka fem kilometer från det brinnande avfallsberget.

Piritta Lutz oroas liksom flera andra av vilka ämnen som kan finnas i brandröken. Att den ska drabba hälsan på ett allvarligt sätt.

Inga boende evakuerade

Södertörns brandförsvarsförbund har i samråd med experter gjort mätningar av luftens innehåll. Den preliminära bedömningen är att det inte ska vara något akut behov av att evakuera boende i området.

Brandkåren rekommenderar dock att den som känner obehag av röken ska gå in och stänga fönster och ventilation.– När det är som värst och det blåser sydligt får vi det över oss, och det blir svårt att andas. Ögonen sticker och svider. Andra som bor här och har allergier känner tryck över bröstet, säger Piritta Lutz.

I Söderängstorp som ligger några hundra meter från den brinnande högen har några kunder på Södertörns ryttarcenter evakuerat sina hästar. Här finns 70 hästar, och René Flück som driver anläggningen oroas för att kunderna inte ska komma tillbaka.

– En del hästar hostar och andra får rinnande ögon. Jag är rädd att de dräktiga hästarna ska kasta, säger han.

I Söderängstorp finns också boende.

– Jag låter inte mina barn vara ute så mycket. Jag är jättearg över det här, säger Christine Harrsen.

Miljörisker

Brandkåren sprutade inte vatten på det brinnande avfallsberget mer än första dygnet. Sedan dess låter de bli av hänsyn till både grundvatten och känsliga vattendrag. I närheten finns Kagghamraån som är en av få platser i Östersjöområdet där havsöring förökar sig.

Värsta scenario: Länsväg 225 rasar

Inte heller täcker brandkåren det brinnande avfallsberget med sand. Farhågan efter samråd med geologer är att tyngden från vatten eller sand ska orsaka ett mindre eller större jordskred i området.

Bland annat riskerar mark och avfall att rasa ut i havsvattnet. Ett värsta scenario vore att länsväg 225 som går genom Grödinge från Södertälje till Nynäshamn skulle rasa.

– Men det finns ingen akut risk för detta nu. Vi ändrar inte några viktförhållanden, säger Roger Magnusson som är operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Krisledning

Räddningstjänsten har en specialgrupp som jobbar med branden i Kagghamra. De samverkar också med Botkyrka kommuns krisledning och flera andra myndigheter.

– Vi tar detta på största allvar och vi i kommunen är väl medvetna om den rök som ligger över området och vi förstår att röken väcker obehag. Just nu arbetar vi med fler myndigheter, inte minst för att undersöka röken och dess påverkan. Vi fortsätter att arbeta intensivt med branden och konsekvenser av den, säger kommunens trygghets- och säkerhetsdirektör Pernilla Vera i ett uttalande på kommunens hemsida.

De som plågas mest av röken vill att myndigheterna skyndsamt hittar en lösning på problemet.

– Jag tänker kontakta Miljödepartementet, säger mamman Christine Harrsen.

Fotnot: Torsdag klockan 17 håller kommunen ett informationsmöte via Youtube. Du hittar sändningen här.

https://www.mitti.se/nyheter/dyr-avfallsnota-kan-hamna-pa-botkyrkaborna/reptkk!qp6ch5JaPVWDRUUBzgt6w/

https://www.mitti.se/nyheter/brandkaren-lamnar-sopberget-riskerar-att-brinna-i-veckor/repuag!6EWHIfrdgzcjldZrIUUpbA/

https://www.mitti.se/nyheter/naturvardsverket-borde-fundera-pa-matningarna-av-luften/repuan!AuOFo0cPJcw2TpE7ggJ3A/