Böcker och mer böcker. Författaren Anna Bågstam får inte nog av att läsa och prata om litteratur. Foto: Viktor Runsten

Böckerna för en rafflande sommar

Tyresöförfattaren Anna Bågstam får inte nog av böcker. När hon inte skriver, då läser hon. När hon inte läser, då lyssnar hon. När hon inte lyssnar, då poddar hon. Här ger Anna Bågstam sina tips på bästa böcker för sommaren, med fokus på spänning.

  • Publicerad 14:58, 6 jul 2022

Jag tycker själv att det är mysigt att läsa deckare under sommaren.

– Haha, ja, det är jättemycket böcker i mitt liv, konstaterar Anna Bågstam.

Hon är definitionen av en bokmal. Själv uppskattar hon att hon läser i snitt två böcker i veckan, utöver ett 50-tal barnböcker varje sommar som del av ett juryuppdrag.

När Anna Bågstam skriver är det oftast spänning. 10 juni släppte hon sin senaste bok, Hemligheten. Boken är den första i en bokserie som riktar strålkastarna mot rättsväsendet och det maktmissbruk som sker i lagens namn.

Det är den femte boken Anna Bågstam har givit ut sedan hon började skriva 2014. Hon är dessutom med och driver två podcasts om litteratur. Den ena podden, Krimtidpodden, startades tidigare i år och fokuserar på spänningsromaner där de intervjuar andra författare. Den andra, Vad vi pratar om när vi pratar om böcker, berör alla typer av böcker.

– Det är som en bokcirkel och tanken är att det ska kännas inbjudande så att lyssnarna är med i vår bokcirkel. Vi läser väldigt brett och det är roligt då vi alla representerar olika genrer inom litteraturen.

Jobbat som jurist

Vid sidan om allt har hon jobbat som jurist, men det slutade hon med i början av juni.

– Det var helt ohållbart att jobba och ha tid för att skriva och podda och så. Det blev inte så mycket tid över till något annat i livet. Då tänker jag att jag vågar satsa, sedan får vi se hur det går med det.

Med mer tid till att syssla med böcker har Anna Bågstam nu tagit fram en trave böcker som passar bra att läsa på sommaren i hammocken, vid stranden eller i förtältet till husvagnen.

– Jag tycker själv att det är mysigt att läsa deckare under sommaren. Utan att lägga någon värdering i det så är det rätt kravlös läsning, bara smaskigt, säger hon med ett skratt.

50-årig sommarklassiker

Utöver flera deckartips (finns i faktarutan) nämner Anna Bågstam bland annat två böcker för mer mysig läsning.

– "Lucky Lada och jag" av Maria Maunsbach. Det är som en uppväxtskildring från Höör, där hon själv är uppvuxen, men också en pastisch på Bombi Bitt och jag (från 1932 av Fritiof Nilsson Piraten). Det är en sådan bok som jag tänker att man inte ska missa, för det är väldigt roligt att läsa den och det passar väldigt bra som sommarbok.

Den andra är en bok som jubilerar 50 år, "Sommarboken" av Tove Jansson om en flicka som delar sommaren med sin farmor på en skärgårdsö.

– Sedan är det lite sorgligt för man förstår att det nog är farmoderns sista sommar på ön och att hon vill visa saker om livet för den lilla flickan. Det är en sådan bok som borde finnas i varje sommarställe.

Foto: Viktor Runsten

Annas boktips för sommaren

Tove Jansson - Sommarboken

Maria Maunsbach - Lucky lada och jag

Gustaf Skördeman - Spiontrilogin med titlarna Geiger, Faust och Wagner (kopplat till Sovjet och kalla kriget). "Obehagligt aktuellt just nu."

Linda Ståhl - Två böcker: Syndaren ska vakna och Elden ska falna (deckare från Tyresöbo. Huvudkaraktären, en polis, är ickebinär). "Få deckare sticker ut på det sättet."

Helena Dahlgren - Skarp (Författare som bor i Tyresö, spänningsroman). "Otroligt vackert skrivet, mycket kärlek till litteratur."

Victor Pavic Lundberg - Den som överlever (en 20 år gammal flygkrasch blir plötsligt aktuell). "Otroligt välskriven."

Ulf Kvensler - Sarek (om en fjällvandring som spårar ur). "Man blir sugen på att se Sarek, men absolut inte på att vandra."

Sara Strömberg - Sly (fick pris av Svenska deckarakademin). "Löjligt välskriven."

Rebecka Edgren Aldén - Svarta segel (sommardeckare i seglingsmiljö). "Jättevackra miljöskildringar och jättespännande story. Väldigt somrig."

Camilla Grebe - Välkommen till Evigheten (del i serien Flickorna och mörkret. Sommarfest på lantställe som går åt skogen) "Blir det slutna rummets drama. Roligt grepp."

Moa Herngren - Skilsmässan (roman som följer mannens och kvinnans perspektiv i en skilsmässa). "Man hejar på båda. Komplext och träffande."

Visa merVisa mindre