Barkarby

Det norska fastighetsbolaget Selvaag Bostads koncept är att bygga vad de kallar plusbostäder. Det är bostadshus som ska erbjuda livsstilsboenden med hotellinspirerad service, för alla åldrar.

Nu kommer konceptet även till Järfälla kommun, som nyligen har gett bolaget tillstånd att bygga ett nytt stadskvarter med 223 bostadsrätter i Barkarby.

Anställd receptionist

– Det kommer att finnas service i form av en receptionsvärd som kommer vara anställd av oss. Värden kommer hjälpa till med allt från att vattna blommor till att boka rörmokare. Utöver detta så kommer det också finnas tillgång till gemensamma utrymmen för social interaktion med bland annat en lounge med kaffebar, gym, bokningsbara gästrum, mötesrum och festlokaler, säger Patrik Eriksson, projektdirektör på Selvaag Bostad.

Patrik Eriksson, projektdirektör på Selvaag Bostad.

Patrik Eriksson, projektdirektör på Selvaag Bostad.

Selvaag Bolig ASA

All service och gemensamma ytor som ingår i pluskonceptet kommer att vara inkluderad i den avgift man betalar till bostadsrättsföreningen. Vad avgiften kan landa på har Patrik Eriksson i dagsläget svårt att svara på då detta inte är spikat. Jämförelsevis har bostadsområdet Svea Fanfar, som byggdes 2015 vid Gärdet, en avgift på cirka 3 500 kronor i månaden för en tvårumslägenhet på 44 kvadratmeter. Lägenheten ligger nu till salu för nära 5 miljoner kronor.

Enligt Patrik Eriksson bidrar boendekonceptet till mer gemenskap.

– Vi har också sett att konceptet minskar ensamheten och ger möjlighet till ökad trygghet för de som bor där.

Nästa år ska försäljningen starta och byggstarten är planerad till 2024.

– Inflyttning är beräknad till två år senare, säger Patrik Eriksson.