Marsch. Ett år har gått sedan den tolvåriga Adriana dödades av en förlupen kula i Hallunda. I dag hyllas henens minne med en stor marsch. Foto: Sacharias Källdén

Blomtåg hyllar Adriana på årsdagen

Ett år har gått sedan tolvåriga Adriana sköts till döds i Hallunda. Nu hyllas hennes minne med en marsch i kväll. "Jag kände att jag ville göra något", säger Gilbert Hällström, initiativtagare.

  • Publicerad 12:30, 2 aug 2021

Det gör så ont när tredje part drabbas.

Ett år har gått sedan natten då tolvåriga Adriana var ute på en sommarnattspromenad och träffades, och sedan dog, av en förlupen kula.

Redan då kände de lokala Nattvandrarnas ordförande Gilbert Hällström att något behövde göras.

– Det var droppen för mig. Det gör så ont när tredje part drabbas, säger han.

Tillsammans med kommunen har han varit med och dragit i gång en marsch som är både en manifestation mot dödligt våld och en hyllning till Adrianas minne.

– Vi har fått 100 vita rosor av en blomsterkedja. Men vi kan vara fler än så och det är bara att komma till Norsborgs centrum och leta efter gula jackor, säger Gilbert Hällström.

Deltagarna kommer tillsammans att bära med sig blommorna och lämna dem vid skolan där Adriana skulle ha inlett höstterminen några veckor efter skjutningen.

– Vi lämnar blommorna där och sedan kommer de att hämtas och föras till hennes begravningsplats, säger Gilbert Hällström.

Mer nattvandring väntar

Han har varit engagerad nattvandrare i drygt 15 år, men har på grund av pandemin inte kunnat vara ute i samma utsträckning som tidigare. Men i höst hoppas han kunna vara ute mer för ett tryggare Botkyrka.

Året som gått upplever han som omtumlande och han tycker att det är viktigt att inte glömma vad som skett.

– Det är svårt att hitta rätt ord och låter kanske konstigt. Men det känns skönt att kunna göra en sådan här hyllning för Adriana och alla som har drabbats, säger han.

Kommunen har enligt Gilbert Hällström varit i kontakt med Adrianas familj inför kvällens marsch.

Mitt i har sökt Botkyrka kommun, men inte fått något svar.

– Blomtåget är för Adriana. Med blomtåget vill vi också visa att vi i Botkyrka står tillsammans mot våldet, säger Gina Lahdo, samordnare, till kommunens hemsida.

Hyllningsmarschen

När: Samling från 17.30. Marschen avgår strax efter klockan 18.00.

Start: Från Norsborgs centrum.

Mål: Freinetskolan Kastanjen i Slagsta.

Arrangörer: Botkyrka kommun och Nattvandrarna.

Visa merVisa mindre