Nu har det gått ungefär tio år sedan Nahro lämnade Medborgarplatsen. I 24 års tid stod han där och sålde mat.

– Jag hade tre vagnar mitt emot Snaps, och lärde mig massor. Det är bästa affären jag gjort i mitt liv, de tolv kvadratmetrarna gjorde mig rik. Nu är jag äldre och kan inte stå i ett gatukök och sälja som förut, säger Nahro Gori.

Ett av gatuköken serverade grekisk mat.

– Folk kallar mig fortfarande ”greken” trots att jag har libanesisk bakgrund.

Grillat och meze

På senare år har han drivit flera restauranger, som Grekiska kolgrillsbaren vid Globen. Men nu är det dags att satsa på det libanesiska. I början av mars öppnade han och två andra Chateau Liban på Hornsgatan 104.

– Lokalen är jättefin, lagom lyxig och med en positiv atmosfär. Vi satsar på god mat av hög kvalitet till lagom priser. Vi vill inte ha allt för mycket folk, två sittningar per dag räcker gott och väl.

På menyn väntar mat som grillat, meze och röror, signerat den libanesiska kocken Fady Salameh.

– Själv tycket jag om småplock, så vi har en avsmakningsmeny med 16 kalla och varma rätter, som mixgrill, tabbouleh, hummus och labneh, säger Nahro Gori.

Fadde Darwich, känd från sin tid som vaktchef på Spybar, öppnade restaurangen Villa Venandi i lokalerna 2022. Nu blir det i stället en libanesisk restaurang.

Fadde Darwich, känd från sin tid som vaktchef på Spybar, öppnade restaurangen Villa Venandi i lokalerna 2022. Nu blir det i stället en libanesisk restaurang.

Pekka Pääkkö

Kör sjuktransport

Chateau Liban flyttar in i samma lokaler som restaurangen Villa Venandi låg i och som drevs av Fadde Darwich. Den öppnade i slutet av 2022, men blev alltså inte långlivad.

– Jag kände att det inte var min grej att driva restaurang. Jag är mer av en nattklubbsmänniska, säger Fadde Darwich.

När Mitt i ringer honom kör han sjuktransport, något han hållit på med sedan pandemin.

– Det gick framåt, men huset var k-märkt och fastighetsägaren lät oss inte ha skyltar, markiser eller någonting. Vi fick avslag på allt. Hur ska man driva nöjes­krog med de tråkiga fönster vi hade?

Men Fadde Darwich stannar i krogbranschen.

– Jag blir kvar och hjälper dem med nya restaurangen. De har jävligt bra mat.

Fadde Darwich öppnar krog på Södermalm

Efter många långa år som dörrvakt – och en avstickare med att köra ambulans – testar Fadde Darwich sina vingar som krögare.

– Vad ska jag med vakter till? Jag är ju på plats.

När Fadde Darwich hälsar välkommen till Villa Venandi har han inte på sig den sedvanliga kavajen. Nu är vi på Södermalm, inte Stureplan. Det är en mer avslappnad vibe han är ute efter.

– Jag har åkt kollektivt till Ikea och handlat, annars är nästan allt från Myrorna. Jag har gått efter känslan på Södermalm. Jag vill ha en trevlig bar, inredd som man vill ha det hemma.

Villa Venandi öppnade i början av december på Hornsgatan 104. Att vara på just Söder är speciellt, menar Fadde Darwich.

– Det är mer familjärt och det finns en annan sammanhållning än i resten av stan. Det gillas. Men man kan inte ha vilken meny som helst.

Hemtrevligt. Inredningen, som Fadde Darwich själv gjort, ska få gäster att känna sig som hemma.

Hemtrevligt. Inredningen, som Fadde Darwich själv gjort, ska få gäster att känna sig som hemma.

Pekka Pääkkö

För dyrt för hipsters

Det har inte varit en flygande start. När restaurangen öppnade var det med ett fine dining-koncept, med huvudrätter strax under 300 kronor.

– Jag var faktiskt emot det. De gäster som kom in tittade på förrätterna, såg priserna och gick. Så vi gör om och satsar på hemmamat i stället.

Den som bara vill stanna på ett glas i baren är också varmt välkommen att göra det.

Historieintresserad. På väggarna hänger tavlor som med bilder från Stockholm på tidigt 1900-tal. "Jag älskar svensk historia. Det är fascinerande hur det såg ut då. Jag kan fastna och bara stirra på tavlorna."

Historieintresserad. På väggarna hänger tavlor som med bilder från Stockholm på tidigt 1900-tal. "Jag älskar svensk historia. Det är fascinerande hur det såg ut då. Jag kan fastna och bara stirra på tavlorna."

Pekka Pääkkö

Första restaurangen

I 33 års tid jobbade Fadde Darwich som vakt. För allmänheten blev han känd som vaktchef på Spy Bar. Efter det var han med och drev krogkedjan Baras, men det här är första gången han öppnar en egen restaurang.

– Det var en riktigt trevlig resa att lyfta de barerna. Om man gör det åt andra och får bra resultat är det bara naturligt att öppna eget.

Nytt ställe. På Hornsgatan 104, där det tidigare låg ett bageri, driver Fadde Darwich nu restaurang.

Nytt ställe. På Hornsgatan 104, där det tidigare låg ett bageri, driver Fadde Darwich nu restaurang.

Pekka Pääkkö

Jobb inom vården

På senare år har han dock sysslat med något lite mer otippat – köra sjuktransport.

– Normalt sett lyssnar jag inte på politiker, men jag blev så jäkla berörd av ett tal statsministern höll under pandemin. Att alla måste hjälpas åt.

– Det var fantastiskt. Jag är faktiskt fortfarande anställd och ska jobba på nyårsafton.

Hur känns det att gå från vakt-Fadde till krögar-Fadde?

– Jag ser mig fortfarande som vakt. Men jag har en fördel som krögare, att jag känner mig mer som en gäst och tänker utifrån deras perspektiv.

Och saknar du att vara vakt kan du ställa dig i dörren?

– Jag har fått frågor om jag behöver några vakter, men vad ska jag med det till? Jag är ju på plats.

"Skönt att vara singel"

Namn: Fadde Darwich

Bor: Enskede

Karriär: Dörrvakt, mest känd som vaktchef på Spy Bar.
Har även testat på stand up och 2010 släppte han singeln "We Can Party".

Ålder: 56 "Men i huvudet är jag inte äldre än 30."

Familj: Tre utflugna barn. Bor själv. "Det är fantastiskt skönt att vara singel. Smutskläder kan bli liggande utan att någon skäller på mig."

Källa: Wikipedia, Mitt i

Anekdot från Spy Bar

"Det var sommar och hela svenska hockeyeliten från NHL var hemma. Forsberg, Näslund och Sundin. De kom till Spy Bar med en äldre spelare, Bengt Lundholm, längst bak. Han var min lärare i skolan. Jag går fram till Mats Sundin som står längst fram, lutar mig förbi honom och ropar "Tjena Bengan, hur många är ni? Bengt skrattar fortfarande åt det när vi ses."

Källa: Mitt i