Det är en varm junidag när vi börjar vandrar upp för Flottsbrobacken. Björn Skolander är klädd i shorts och t-shirt och stannar halvvägs för att dricka vatten.

– Första gången jag gick var flåset fruktansvärt. Men det har blivit mycket bättre, nu är det inte alls samma sak, säger han.

Björn är en av dem som antagit Korpen Huddinge Botkyrkas utmaning att bestiga Mount Everest i Flottsbrobacken. Det innebär 86 rundor upp för den 103 meter höga backen. Vi är med på den sista etappen för att nå toppen.

– Jag är en långvandrare. Jag kan gå 15-20 kilometer om dagen flera gånger i veckan. Jag går hemifrån Albyberget till centralen. Men jag har aldrig fjällvandrat eller bergsklättrat. Jag trodde att det här var omöjligt.

Att han antagit utmaningen "skyller" han på Korpen-ledaren Annelie Hollén, som är med på turen mot toppen. Björn har tränat med Starka seniorer med Annelie som ledare sedan i höstas.

– Vi har gjort mycket benböj, djupa utfall och kört med gummiband. Jag har motionerat mycket, men saknade styrkan. Det har varit väldigt bra.

Utmaningar i hela landet

Korpen har dragit igång utmaningen att bestiga berg fast på hemmaplan, runt om i landet.

– Det är ett roligt sätt att röra sig nu under pandemin. Alla kan göra det när och var de vill, tillsammans med någon eller ensam. Och man behöver inte bestiga Mount Everest, man kan välja en lägre topp som Kebnekaise och gå färre rundor, säger Annelie Hollén.

Björn började sin vandring mot toppen den 9 maj. Sedan dess har han varit i Flottsbro flera gånger i veckan.

– Jag är singelsenior och kan disponera min tid som jag vill. I början gick jag bara upp en gång när jag var här, men den senaste tiden har det oftast blivit fem gånger, säger han.

När vi närmar oss toppen står en grupp unga killar som är på läger och hejar på Björn. Han lyfter armarna mot skyn och jublar också. Målet är nått. Han har bestigit världens högsta berg.

– Det känns bra! Jag känner mig ganska lugn. Det har mest varit en tävling mot mig själv. Men det är klart, lite roligt är det ju att vinna utmaningen, säger han och skrattar.

Tävling mot sig själv

Annelie Hollén hyllar honom med blommor och utlovar en t-shirt.

– Jag är så inspirerad av dig. Om du klarar det kan alla göra det. Det handlar bara om att ta det i sin egen takt, säger Annelie.

För Björn, som fyller 75 i midsommarhelgen, innebär bedriften att han ser på sin ålder på ett annat sätt.

– Jag tyckte att det kändes lite jobbigt att fylla 75. Men nu när jag klarat det här, känns det inte så farligt, nu ser jag ljust på framtiden.

Utmaningen pågår fram till den 31 oktober. Annelie Hollén påpekar att han hinner gå fler vändor till Mount Everests topp.

– Nej, nu får det räcka. Jag kan tänka mig att gå upp ibland som en del i min motionsrunda. Men nu ser jag fram emot att upptäcka nya vandringsleder i Stockholms län.