Mässa. I veckan hålls en konstmässa i Birka Cruises gamla terminalbyggnad. Foto: Mostphotos

Birka Cruises terminal väcks till liv av konstmässa

I över ett år har Birka Cruises terminal på Stadsgårdskajen stått tom. Nu vaknar den till liv när konstmässan Supermarket intar huset. Men om byggnaden ska bli ett nytt nav för kultur är fortfarande oklart i dagsläget.

  • Publicerad 14:53, 13 okt 2021

Vi hoppas kunna blåsa liv i den lite tråkiga kroken av Slussen.

I våras blossade en diskussion upp om vad det skulle bli av Birka Cruises terminalbyggnad på Stadsgårdskajen, efter att en Södermalmsbo lämnat in ett medborgarförslag om att terminalen borde göras om till konsertlokal.

Förslaget: Gör Birkas gamla terminal till konsertlokal

Men trots positivt bemötande från politiken har inget nytt hörs om byggnadens framtid – förrän nu.

I veckan intar konstmässan Supermarket huset.

– En av stadens kulturlotsar tipsade oss om, då vi letade efter en plats att vara på. Det är en fantastisk lokal och vi är superglada att vi kan vara där, säger Felicia Gränd, pressansvarig för mässan.

Över 60 utställare från Sverige och världen ska fylla terminalen med sina alster, och scenprogrammet är späckat med samtal, föreläsningar och uppträdanden.

– Det är ett otroligt roligt evenemang för hela familjen. Vi hoppas kunna blåsa liv i en lite tråkig krok av Slussen.

Oklar framtid

Exakt hur mycket liv som är att vänta i terminalen framåt är dock inte helt klart. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) låter via sin pressekreterare hälsa att det i dagsläget inte finns några spikade planer för husets framtid.

Byggnaden ägs av Sankt Eriks Markutveckling, ett kommunalt bolag som förvaltar fastigheter i väntan på att slutlig användning klubbas. Just nu pågår arbetet med att där få igång hissar, värme och ventilation.

Deras tillförordnade utvecklingschef Stefan Mossvall menar att konstmässan är en "högst tillfällig aktivitet". Vad han vet är inga andra liknande evenemang att vänta i närtid.

– Det finns massa problem att hantera innan terminalen kan användas till något annat än hamnverksamhet. Vi jobbat stenhårt bara för att få det här evenemanget att fungera, och för deras skull är jag jätteglad att det gick att ordna.

SUPERMARKET – Stockholm Independent Art Fair

Här visas konstnärsdrivna initiativ från hela världen upp. Syftet är att främja den internationella konstscenen i Stockholm.

I huset finns 62 utställningsrum med aktörer från hela världen och på scen väntar föreläsningar, seminarier och performancekonst.

Den pågår 14–17 oktober.

Öppettider:
Torsdag kl 11–22 (vernissage 18–22)
Fredag–lördag kl 11–20
Söndag kl 11–18

Entré: 130 kr

Helt program hittas på hemsidan supermarketartfair.com

Visa merVisa mindre