Besöksförbud. Brigitta Wiberg har fått nöja sig med teckningar från barnbarnsbarnen under pandemin. Nu är hon 100 år men fram till 92 års ålder jobbade hon tre dagar i veckan som frivillig kyrkvärd. Foto: Privat

Birgitta, 100 år, blev av med alla sina smycken

Birgitta Wiberg, 100 år, hamnade på sjukhus under besöksstoppet på hennes boende. När hon kom tillbaka var alla hennes smycken försvunna. – Det är inte penningvärdet, utan affektionsvärdet som är värst, säger hon.

  • Publicerad 12:15, 26 apr 2021

När den personen tar på sig en av mina ringar ska de tänka: "Det där är inte min ring".

1914 gifte sig Brigitta Wibergs föräldrar på Harpsund där hennes far var byggmästare. När pappan sedan dog 1951, bestämde hennes mamma att dottern skulle få sin fars vigselring. Birgitta lät fatta in en rubin i ringen och bar den sedan för att minnas sin far. Men ringen försvann från hennes rum.

– Det var det käraste jag hade efter honom, säger hon.

Inte bara ringen utan även alla hennes andra smycken är nu försvunna.

Sedan några år tillbaka bor Brigitta Wiberg på det privata äldreboendet Villa Agadir på Lidingö. Precis som på andra äldreboenden införde Villa Agadir ett besöksstopp i början av pandemin 2020, för Birgitta innebär det att hon inte kunde få besök av sonen Bengt eller barnbarnen.

Alla smycken borta

I december 2020 blev hon inlagd på sjukhus för akut hjärtflimmer. Hon blev borta under tre veckor. När hon kom tillbaka gjorde hon en fruktansvärt upptäckt. Alla hennes smycken, som förvarades dels i ett låst kassaskåp dels i en kristallskål på hennes nattygsbord, var borta.

– Fruktansvärt. Tänk dig att du blir av med alla dina kära saker och smycken. Det är klart man blir ledsen, säger hon.

Enligt den polisanmälan som har gjorts blev Birgitta Wiberg av med smycken för runt 60 000 kronor.

– Men det är inte penningvärdet som är det värsta, utan affektionsvärdet. Jag kunde aldrig drömma om att det fanns sådana människor, säger hon.

Hon och sonen Bengt är övertygade om att smyckena blev stulna under sjukhusvistelsen. Birgitta åkte iväg hastigt och på grund av besöksstoppet kunde inte Bengt åka till boendet för att kontrollera att hennes rum var låst.

– Jag ringde och bad att de skulle låsa, säger han.

Trots det kan Birgitta varken få tillbaka pengar eller smycken.

– Min mamma har ingen hemförsäkring då allt hon ägde fanns i det låsta säkerhetsskåpet på hennes rum, säger Bengt Wiberg.

Smycken. Här är smyckena som stals. I mitten ligger Birgittas rubinring. Foto: Privat

Jag hoppas att den som har tagit mina saker läser det här.

Förundersökning nedlagd

Trots att ett begränsat antal människor har haft tillgång till lokalen har polisen lagt ner förundersökningen i brist på bevis.

Bengt anser inte heller att han har fått någon förståelse från cheferna på koncernen Vardaga som driver Villa Agadir.

Verksamhetschef Pia Henriksson svarar per mail på Mitt i:s frågor.

– Stölder är naturligtvis inte något vi accepterar och vi uppmanar alltid att polisanmäla om det finns misstanke om brott. I detta fall har polisen avslutat utredningen. Vi har full förståelse och respekt för att Birgitta och hennes familj hamnat i en tråkig situation.

Hon hänvisar till att boende behöver en hemförsäkring.

– I lägenheten finns det även ett värdeskåp där man kan förvara värdesaker. Vår rekommendation är att anhöriga ska ha hand om nyckeln.

Vill varna andra

Brigitta Wiberg vill nu varna andra.

– Man ska inte tro att man kan ha saker liggande. Jag hoppas att den som har tagit mina saker läser det här. När den personen tar på sig en av mina ringar ska de tänka: "Det där är inte min ring".