– Ekonomiskt är det inga problem att motivera, detta blir mycket billigare för oss. Sedan är det väldigt skönt att slippa det praktiska, som till exempel att byta vinterdäck och service.

Johan Grimlund och hans familj brukade ha en egen bil, men när deras bostadsrättsförening Söderbysjön i Bagarmossen för några år sedan startade en bilpool bestämde de sig för att göra sig av med den, och testa att se hur de klarade sig med enbart föreningens bil.

Behöver planera lite mer

Det visade sig gå bra. Johan berättar att de använder bilen minst en gång i veckan. Han visar appen där bilen bokas, den är näst intill fullbokad de kommande helgerna, men även välanvänd på vardagskvällarna av föreningens medlemmar. Det kostar 65 kronor i timmen att använda den.

LADDNING PÅGÅR. Elbilen kan snabbladdas på bostadsrättsföreningens parkering när den inte används.

LADDNING PÅGÅR. Elbilen kan snabbladdas på bostadsrättsföreningens parkering när den inte används.

Jennie Krook

– Man behöver planera lite mer, nu för tiden behöver bilen bokas nästan tre veckor i förväg för helgerna. Vi skulle helst vilja ha två bilar i föreningen men parkeringsplatserna räcker inte riktigt till, säger Johan.

För Rebecca Åkerlund och hennes sambo hade bilpoolen en ganska stor dragningskraft.

– Vi har behov av en bil ibland, till utflykter och handling, men vi ville absolut inte äga en egen. Att föreningen hade en bilpool var faktiskt en av anledningarna till att vi valde att köpa lägenhet här, säger hon.

Rebecca uppskattar att hon använder bilen kanske en till två gånger i månaden.

– Det är så enkelt att bara kunna boka den. Och bra att det inte kostar så mycket.

NÖJDA. Rebecca och Johan vill helst inte äga någon egen bil utan hellre vara med i en bilpool.

NÖJDA. Rebecca och Johan vill helst inte äga någon egen bil utan hellre vara med i en bilpool.

Jennie Krook

Kan använda ytorna till annat

Enligt Stockholms stad senaste undersökning kunde 35,2 procent av invånarna tänka sig bilpool som ett alternativ till egen bil. Samtidigt var endast 2,3 procent med i en.

Emma Evers Holm, hållbarhetsstrateg på allmännyttiga Familjebostäder, jobbar för att den siffran ska öka.

– Om vi kan skapa attraktiva och fungerande alternativ till att ha en egen bil kan vi minska antalet parkeringsplatser som behövs i Stockholm. Då kan vi använda ytorna till annat, till exempel parker, gröna bostadsgårdar och bostäder, säger hon.

Familjebostäder erbjuder i dagsläget bilpooler i sex av sina hus i Stockholm, och är på gång i ytterligare tre. Majoriteten av bilpoolerna ligger i söderort och flera är även öppna för de som bor i närheten.

– Det är för att nå ut till fler. Vi kör även prova på kampanjer med rabatterat medlemskap för att fler ska bli bekväma med konceptet och få känna på vad det innebär. 

I ett projekt som bolaget har utvärderat är det knappt tio procent av deras hyresgäster som använt det gratis medlemskapet som erbjudits.

– Det är för lågt, vi vill få fler att prova och upptäcka fördelarna med delningstjänster, säger Emma Evers Holm. 

Förvånas inte

John Magnus Roos är forskare vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet och lektor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde. Han har forskat på mobilitetstjänster och är inte förvånad över skillnaden i att många vill men betydligt färre är med i en bilpool.

– Att använda bil från bilpool anses vara mer hållbart än att äga bil, eftersom den totala bilanvändningen minskar. Vi är positiva till detta, men vill inte sluta äga bil. Vad vi än tittar på så ligger svenskar alltid högt i attitydundersökningar kring miljöfrågor. Idealet är att vi vill vara hållbara, sedan är det andra saker som spelar in på vårt faktiska beteende när det väl kommer till kritan, säger han.

Några exempel på sådana saker kan vara att det ska fungera i vardagen och med familjepussel, vara bekvämt och tillfredställande och erbjuda trygghet och säkerhet för nära och kära, enligt John Magnus Roos.

Han menar dock att det finns hopp för att blipoolsanvändningen kan öka framöver.

– Det tar tid att ändra attityder och värderingar men ännu längre tid att ändra beteende. En positiv inställning kan motivera en beteendeförändring, så småningom.