Redo för ringdans i Kvarnparken, Danderyd
Midsommarfirande i Kvarnparken är en långvarig tradition i Danderyd. Här är ett ögonblick från 1947 när de håller på att resa midsommarstången. I förgrunden syns Ingemar Samsioe och snickare Lindqvist från Skogsvik och i bakgrunden förväntansfulla barn som snart ska få dansa. Inte helt olikt från hur det hade kunnat se ut i dag.
Danderyds Hembygdsförening
Firande i nya området Olovslund, Bromma
Midsommarfirande i Olovslunds småstugeområde 1932. Här östra husraden i kvarteret Fållbänken. Längst till vänster syns Olovslundsvägen 11. Småstugeområdet i Olovslund i Bromma började att byggas 1927. Invånare som hade det sämre ekonomiskt ställt fick möjlighet att bygga bostäderna själva. Byggarbetena pågick fram till 1929. Midsommarfirandet på fotot är från den 28 juni 1932. Allt enligt information från Stockholmskällan och Småa.
Anderson, Stockholms stads småstugebyrå (Småa)/Stockholms stadsmuseum
Säckhoppning i Skälby, Sollentuna
Midsommarfestligheter i Skälbyområdet i början av 1950-talet. Och vad vore väl ett midsommarfirande utan säckhoppning? Längst fram i täten syns Bror Lindström, övriga personer okända. Andra midsommartävlingar som genomfördes i Skälby på 1950-talet var bland annat att balansera ägg på sked och pannkaksätning.
Eric Alveström/Sollentuna kommunarkiv
I Ellagård, Täby, gällde det att inte tappa potatisen
Midsommarfirande i Ellagård 1967. Som tradition lekte barnen stafett där det gällde att inte tappa potatisen. Bilden är tagen av Thomas Tell som då var tonåring och boende med familjen i området med hans första systemkamera. Firandet i området är tradition än i dag, och likt många andra platser i Täby är det dans runt stången och picknick som gäller.
Thomas Tell
Ackompanjerad resning i Hagaparken
Stallmästaregården i Hagaparken har anor tillbaka till 1600-talet. Nästan lika länge har här firats midsommar. Första åren var drottning Kristina stamgäst. Bilden på de firande stockholmarna och den glada orkestern utanför gårdens tingshus är från 50-talet. Vi får hoppas de lyckades resa stången, för visst ser det lite vingligt ut?
Solna stads bildarkiv
Lövade traktorer mot Adelsö på Mälaröarna
Så här gick dansen kring majstången på Adelsö festplats 1977. Dit åkte Adelsöborna dit på lövade traktorer och på kvällen var det live-musik. Än i dag firas midsommar på festplatsen och det är Adelsö IF som anordnar det hela, nu som då. Utöver Adelsö anordnas det i Ekerö kommun midsommarfirande på hembygdsgården på Färingsö, i Ekebyhovsparken och på Rörby gård på Lovön.
Lars Erik Jansson, Adelsö hembygdslags arkiv
Varmt firande 1959 vid Kvarnbacken i Järfälla
Sommaren 1959 var en varm historia enligt SMHI:s historiska rapporter, så det var nog en svettig svängom som deltagarna på midsommarfesten vid Kvarnbacken i Jakobsberg fick utstå. Midsommarfirandet på Kvarnbacken har pågått långt efter det att kvarnen brann ner för sista gången. Bilden deltog i fototävlingen "Fritid i Järfälla" som arrangerades ABF, Järfälla fotoklubb och Tidningen Järfälla-Bygden.
Signaturen "Christid"
Ringdans i Söderby hage, Vallentuna
Barn och unga bildar ring kring midsommarstången i Söderby hage dit de vandrat från Lindholmens järnvägsstation. Det är 1947, året då kjolarna blev längre och vidare. Det syns på de äldre flickornas sommarklänningar. Pojkarna har mössa och hemstickad tröja eller kavaj och en vuxen kvinna bär folkdräkt. 1951 invigdes Orkesta hembygdsgård och festerna flyttades dit.
Karin Haglund/Vallentuna bildarkiv
Många baskrar i Tornparken, Sundbyberg
Hembygdsföreningen anordnade under många år midsommarfirande i Tornparken i Sundbyberg. Detta ögonblick förevigades 1950, i en tid då såväl basker som pipa kunde vara naturliga inslag på folkfesterna. Än i dag gillar sundbybergarna att komma samman i friska luften, men nu för tiden är det snarare nationaldagen på Golfängarna som är det stora, gemensamma högtidsfirandet i staden.
Sundbybergs stadsmuseum
Väsbyfirande för över hundra år sedan
1917 dansades det kring midsommarstången på gamla festplatsen i Bollstanäs, på nuvarande Bergklintvägen. 1929 flyttades festplatsen till Violvägen, där förskolan Borgen nu ligger. Här byggdes dansbana, kiosker och en skjutbana. Inträdesavgiften var 50 öre för vuxna och 25 öre för barn. Att ta en svängom på dansbanan kostade 13 öre. Den sista midsommarfesten i Bollstanäs ägde rum 2003. Nuförtiden hålls midsommarfirandet i Väsby vid Gunnes gård och Fresta kyrka.
Bollstanäs egnahemsförening
En av de första firandena på Tempeludden, Hässelby
Hässelbys välkände festarrangör Kalle Lantz (till höger) spelar upp till dans med Gunnar Kling på nyckelharpa vid midsommarfirandet på Tempeludden vid Riddersvik i Hässelby 1978. Fram till mitten av 1970-talet var midsommarfirandet i intilliggande folkparken vid Hässelby villastads Folkets hus det största firandet i västerort, men arrangörerna, med Hässelby schackklubb i spetsen, valde då att förlägga midsommarfesterna till Tempeludden för att få mer plats. I dag är Tempeludden alltjämt ett av Stockholms största midsommarfirande med flera tusen besökare. Ända sedan 50-talet har midsommarfirandena dragit stora folkmassor till Hässelby.
Lasse Carlsson
Grillfesten som blev Midsommar Latino på Järvafältet
Vid midsommar 1991 anordnades en stor grillfest på Järvafältet, efter att några nyanlända familjer känt sig ensamma i ett folktomt Stockholm. Festen skulle komma att bli startskottet till en ny slags midsommartradition i Järva – Midsommar Latino. Det hela utvecklades till en festval med mångkulturell prägel på Järvafältet, med tusentals besökare varje midsommar. Konceptet har spridit sig runt om i landet, men festivalen på fältet anordnas inte längre.
Privat/Mångkulturella almanackan
Folkhögskolans elever firar på Sigtunastiftelsen
Sigtuna Folkhögskola låg fram till 90-talet på Sigtunastiftelsen. Sigtunastiftelsen och folkhögskolans elever höll under många år i Sigtunas traditionella midsommarfirande. Bilden är fotograferad på 40-talet. I dag äger det stora midsommarfirandet i staden rum på Borgmästarängen och lockar hundratals Sigtunabor till dans, sång och lekar.
Sigtunastiftelsen