Johanna Wallén

Full fart

Så fort det är snö är det full fart i backen som vätter mot KP Arnold sons. Det är sedan gammalt. Backen är så pass bra att den också lockar utsocknes.

Fernan Santos och dottern Mila bor i Södertälje, men bodde i området­ tidigare­. Just i dag är de här och hälsar­ på några vänner och passar på att ta en tur i backen.

– Det här är den näst bästa pulkabacken – den bästa finns i Jönköping säger Mila.

– Jag trivdes bra här. Vi bodde granne med Adrian och Ellinor. Nu var det ett halvår sedan vi träffades sist, och det är kul.

Adrian och Ellinor Saavedra bor kvar i området, och hade det inte varit för Fernans jobb så hade nog även Mila gjort det.

– Jag ville inte flytta, men jag jobbar­ på Scania. Så det blev enklare så för att få livspusslet att gå ihop, säger han.

Johanna Wallén

Inflation och energidryck

I mars förra året firade den lilla närbutiken Nära dej tre år i Uttran. Just den här dagen var det Britney Marinas som styrde i kassan.

Även om det är lite lugnt så här i semestertider så tror hon att försäljningen kommer kicka i gång snart. Vad som säljs? Energidryck.

– Power King, Redbull, Celsius. Ja, allt. Chips säljer också. Ibland köper man majs, men det är mest godis, snacks och drickor, säger hon.

Men allt är inte frid och fröjd. Britney Marina och hennes medarbetare har känt av inflationen och de höjde livsmedelspriserna, vilket också inneburit att Nära dig behövt höja sina priser. Något som inte uppskattas av alla.

– Det är många som klagar. Men jag tror inte att de vet att jag måste ha högre priser än till exempel Ica. Innan har leverantörens priser höjts årligen, men nu upplever jag att det sker varje månad.

Johanna Wallén

Kebabpizzan utkonkurrerad

Det är en lugn dag vid Söderby pizzeria. De har precis hunnit hämta sig efter en intensiv nyårsdag – den nationella pizzadagen.

– Det blev ungefär 500 pizzor den dagen, så det var mycket. En bra dag brukar vi annars ha 100–150 pizzor, säger delägaren Engin Ucler.

Här har han, hans farsa, och kompanjonerna Sabir Gasimov och Ixtiyor Mahammadiev bakat pizzor sedan­ 2010.

– Det är ett bra område och vi trivs bra! Det fanns inget när vi kom hit, bara ”spöksjukhuset”. Nu är det ett bra familjeområde med bra människor som bor här. Bästa stället i Salem! säger Engin.

Vilken pizza går bäst?

– Det skulle jag säga är Balkanpizzan. Den med oxfilé­. Kebabpizzan är nummer två!

Johanna Wallén

Tuberkulos till bostäder

Det har gått över ett sekel sedan Söderby­ sjukhus byggdes uppe på kullen. Det var landets största sanatorium med en vårdkapacitet på 440 platser.

Men när vårdbehovet förändrades förvandlades även sjukhuset. Ett tag på 90-talet fungerade det som slussboende för flyktingar och i dag är det bostäder.

Söderby som helhet är fortfarande under exploatering, och när allt är färdigt­ beräknas totalt 1 000 personer bo i området, enligt Salems kommun.