De senaste dagarna har bilder på mandarinänder forsat förbi i flödet på sociala medier, bland annat från Rålis och Norr Mälarstrand.

Men det har kommit in rapporter om den färgsprakande fågeln på fler håll berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

– Det verkar som om det har kommit in ganska många och på flera ställen. Det ska vara tre stycken i Rålis, jag bor själv i Solna där de också finns och jag de även i Uppsala nyligen, säger han.

– Från början är det en ostasiatisk and, men den är så snygg så den togs hit till fågeldammar i Europa, framförallt i England sedan har den etablerat sig vild där. Men den har även hållits som parkand i Sverige. Det är individer från de vilda populationerna på kontinenten som tagit sig hit, fortsätter han.

Besöken har även rönt uppmärksamhet i ornitologkretsar, även om man även tidigare kunnat se änderna på besök berättar Vanhoenacker.

– Tidigare har inte fågelskådare kunnat kryssat den som art, men i vintras ändrades statusen. Så om det inte är en uppenbar burfågel, med färgringar, så får man räkna den som ett Sverigekryss på listan, säger han.

Enligt Vanhoenacker brukar mandarinändernas besök vara korta, men kanske blir de allt vanligare framöver.

– Det är tillfälliga fåglar, i många fall är de bara här ett tag och checkar läget innan de flyger någon annanstans, så vill man vara säker på att se den borde man gå dit nu. Men det är säkert en and som kommer att etablera sig här framöver, säger han.