Däckkonst. Bild från i somras när Rena Mälaren byggde en miniatyr av Stadshuset. Foto: Claudio Britos

Bildäckskonst vid Nybroviken

I slutet av november kommer en julbock gjord av bildäck att stå på torget vid Nybroviken. – Vi gör en parodi på Gävlebocken, säger Fredrik Johansson som dragit igång projektet.

  • Publicerad 06:00, 23 nov 2020

Det finns en risk att den här bocken också kommer att brinna

Den 29 november finns julbocken av bildäck att skåda på Raul Wallenbergs torg. Den ideella organisationen Rena Mälaren och den dagliga verksamheten Främja ligger bakom projektet.

– Vi tänkte att: nu är det jul. Vad hör julen till? En julbock är ju lite roligare och en större utmaning än en julgran, säger Fredrik Johansson som driver Rena Mälaren.

"Den djävla bocken"

Utställningen heter Ståplats Nybroviken och konstverket kallas för "Den djävla bocken".

– Vi gör en parodi på Gävlebocken. Vi avtäcker bocken samma datum som den.

Bocken kommer att bli sex meter hög och väga dryga tre ton. Ungefär 300 bildäck som plockats upp från innerstans kajkanter ska användas till konstverket.

– Det ena syftet är få upp så mycket gifter som möjligt ur sjön och det andra är att uppmärksamma nedskräpningen av Mälaren som fortfarande pågår.

Ton med skräp från vattnet avbildar Stockholms stadshus

Brandrisk

Bocken blir inte långvarig på torget. Redan dagen efter, den 30 november, rivs den igen.

– Det finns alltid en risk att den här bocken också kommer att brinna. Vi har vakter som vaktar den i ett dygn men vi hade inte möjlighet att ha dem längre än så.

Förutom bocken kommer Nybrovikens botten att lysas upp med strålkastare. Tanken är att man ska kunna se allt skräp som finns där.

– Där är bara två och en halv till tre meter djupt och nu på vintern är vattnet klart. Förhoppningsvis syns cyklar, elsparkcyklar, ölburkar, matförpackningar och annat skräp.

Information till dig som vill arrangera dig i Rena Mälaren finns på renamalaren.com.