Med start fredagen den 2 februari kan du som är sugen på att göra fynd bland cd-skivor eller tidskrifter styra din kosa till biblioteken i Kungsängen eller Bro.

I biblioteksbranschen behöver man med jämna mellanrum gallra ut material för att ge plats till nya titlar. Nu har ett sådant arbete genomförts hos biblioteken i Upplands-Bro som berör tidskrifter och cd-skivor.

Titta efter försäljningsborden i Kungsängen inne på kulturhuset på plan 4 och i biblioteket i Bro. 

"Vi håller på så länge det finns tidskrifter och skivor kvar att sälja", hälsar bibblan.

Olof Språng, bibliotekschef, Upplands-Bro kommun. Arkivbild.

Olof Språng, bibliotekschef, Upplands-Bro kommun. Arkivbild.

Mikael Andersson

Bibliotekschefen: "Väldigt bra skivor"

Enligt bibliotekschefen Olof Språng är cd-skivan ingenting som Upplands-Broborna lånar i någon större utsträckning – tvärtom.

– Lånen av cd-skivor hos oss har ju närmast försvunnit, säger Olof Språng och fortsätter:

– Sen är det ju som så med de här skivorna att det är ju väldigt bra skivor allihopa, det väcker ett ha-begär hos alla som ser dem.

Biblioteket utlovar kvalitativa skivor och tidskrifter till ett lågt pris.

Biblioteket utlovar kvalitativa skivor och tidskrifter till ett lågt pris.

Niklas Loman

Vad är det för skivor ni säljer?

– Vi har haft en fint urval av både klassisk musik och jazz. Och ända fram till fildelningsrevolutionen och Napster har vi även haft väldigt fint urval av populärmusik också.

Biblioteket har inte på ett antal år köpt in några nya cd-skivor, av förklarliga skäl, och nu väljer man alltså att ge skivorna en chans att hitta nya ägare.

– Men vi har ändå sparat dem i alla fall. Men nu känner vi att tiden är förbi för dem.

"Men herregud"

Olof Språng berättar att man resonerar kring cd-skivor på samma sätt som då man på biblioteket gallrar böcker. Medier som på många år inte lånats gallrar man bort ur verksamhetens urval.

– Jag tänker att reaktionen på cd-skivorna kommer att vara ungefär samma sak som på böckerna. Man kommer att se dem och tänka, "men herregud, Goldbergvariationerna. Bach". Jag räknar kallt med att folk kommer att drabbas av det här ha-begäret verkligen.