Den 12-årige Örsundsbrobon Elis Nyström har hunnit att träffa fler svenska kändisar än vad många gör under en hel livstid. Men så är ju Elis också själv en kändis.

Trots sin ringa ålder har han redan hunnit med att medverka i två stora tv-produktioner, med framträdande roller i bägge. Men anledningen till att det blev så, att han hamnade på den vita duken, var från början mest en kul grej.

Allt började 2018 när Elis fick syn på en annons på SVT:s Barnkanalen. De sökte barn till en kommande julkalender som skulle sändas året därpå.

– Jag tyckte det lät kul så jag sökte. Jag hade aldrig gjort något liknande. Egentligen var det först under provspelningen som det gick upp för mig att; ”Oj, tänk om jag skulle få rollen”, berättar Elis.

Jobbar med komiker

Provspelningarna gick galant. Av över 500 sökande var det han som blev erbjuden rollen som tomtens son Julle i Panik i tomteverkstan, där Tomtefar och Tomtemor spelas av komikern Per Andersson och artisten Pernilla Wahlgren.

– Det var jättecoolt, jag trodde verkligen inte att jag skulle få den. Jag sökte mest för att jag tyckte att det skulle vara kul att testa. Jag vet inte hur många frågor jag fick i skolan om hur det var att träffa Per Andersson och Pernilla Wahlgren, säger Elis och avslöjar hur Per Andersson är när kamerorna är avstängda.

– Man kan ju kanske tro att en komiker som Per Andersson bara är rolig när han står på scenen. Så är det ABSOLUT inte. Du skulle bara veta, säger Elis och skrattar när han tänker tillbaka på inspelningen.

– Mellan tagningarna. Alltså man skrattar ihjäl sig. Det räcker att han tittar på en. Man dör. Det känns som han fastnat i femårsåldern, haha...

Provspelade för rollen som Lasse

Det ena gav det andra. Efter att Julkalendern hade sänts hörde produktionen bakom LasseMajas detektivbyrå, som bygger på böckerna av Martin Widmark, av sig. De undrade om Elis var intresserad av att provspela som Lasse i en tv-serie som baseras på böckerna om Lasse-Maja.

– Jag fick rollen. Det var en större produktion. Och långa resor. Vi spelade in i Luleå. Första säsongen mellan juni och september. Men det var varmt och skönt. Den senaste säsongen spelade vi in under vintern, säger Elis och fortsätter:

– Om du tycker att det är kallt idag? Tänk, då var vi långt upp i norr. Det mesta spelades in i Boden. Vi kunde ha upp mot 30 minusgrader vissa dagar. Jag vet inte hur mycket kläder jag hade på mig dom dagarna.

Skoluppgifter digitalt

Den nya säsongen av LasseMajas detektivbyrå hade nyligen premiär Cmore. En säsong som tog tre månader att spela in. Tre månader utan klasskompisarna i Örsundsbro-skolan, och utan både innebandy och fotboll.

Hur går det att sköta skolarbetet under inspelningsperioderna?

– Det går inte. Inte på plats i skolan alla fall. Man får jobba på helger och när man kan. När vi spelade in Tomteverkstan var det enklare. Den spelades in i Stockholm och då kunde man åka hem. Det gick att hämta grejer på skolan. Men det gick ju inte när vi spelade in uppe i Boden, säger Elis och fortsätter:

– Men nästan alla skoluppgifter fick jag digitalt. Jag behövde bara ta med en bok. Så det gick bra.

Guvernant

Barn på inspelningar har alltid en guvernant. En person som är med barnen hela tiden. Dels ser de till så att barnen mår bra. Elis berättar om att det kan bli en hel del både långa och intensiva inspelnings-dagar. Men framför allt hjälper guvernanten till med att skjutsa, passa tider och plugga. Men fungerar även som en länk mellan produktionen och barnens föräldrar. Elis pappa Christian Nyström förklarar.

– Hur bra det än är i en produktion så uppstår det saker, berättar Christian.

– Man för hela tiden en dialog för att barnen ska må bra. Det kan hända saker. Någon kan ha blivit arg, eller så är det något som inte funkar som man behöver prata om, tillägger han.

Elis trivs på inspelningarna. Och han hoppas att de ska bli fler. Vid sidan om skolan, filminspelningarna, innebandyn och fotbollen så går han också i teaterklass på Kulturskolan i Enköping.

Vill du bli skådespelare när du blir stor?

– Nu känner jag att jag vill det. Och om jag fortfarande tycker det är lika kul när jag blir äldre så vill jag bli det, säger han avslutningsvis.