– Vi ska flytta ut med buller och brak. Det kommer att hända så mycket kul på bibblan – till exempel kör vi värsta megapartyt för alla barn den 2 december, säger bibliotekarien Ofelia Graah-Ospina.

När Mitt i hälsar på i mitten av november har packningen redan påbörjats. Dessutom hoppas man på att få flytthjälp av Sollentunaborna – i form av långlån.

– Vi har extra generösa lånetider, åtta veckor i stället för fyra. Ju fler böcker folk har hemma ju färre blir det för oss att flytta. Så låna på nu, det hjälper oss! säger Ofelia Graah-Ospina.

Pannkaksfest

Utflyttningsfesten för barn den 2 december pågår klockan 15–18, och det blir ett späckat program trumslagare från Rythm Works, ansiktsmålning, fiskdamm, clowneri och tipspromenad.

Dessutom dyker programledaren Ylva Hällen, som bland annat har skrivit den populära serien om Ylvania, upp. Och kokboksförfattaren Johanna Westman kommer och lagar pannkakor till alla barn, till musik av Kökskvartetten.

– Och sedan vid klockan 18 dansar vi ut ur bibblan!

Öppettiderna de kommande veckorna är något begränsade på grund av den förestående flytten men programutbudet är trots packningsbestyren digert, inte bara för barn och unga utan även för vuxna.

Författarbesök med musik

Bland annat kommer författaren Louis Boije af Gennäs den 30 november. Hon ska både prata och sjunga om sin senaste bok ”Stjärnfall”, en fristående fortsättning på succéromanen ”Stjärnor utan svindel” 25 år senare.

– Hon har med sig musiker och hon har gjort ett soundtrack till sin bok och det ska hon riva av. Kul att kombinera musik och böcker på ett nydanande sätt, det blir spektakulärt och jag tror på en hejdundrande kväll, Ofelia Graah-Ospina.

Nytt kalas i januari

Den 9 januari slår nya bibblan alltså upp portarna i Turebergshuset på andra sidan Sollentuna centrum. Lokalerna där är lite större än de vid Aniaraplatsen, berättar hon.

– Särskilt blir det mer yta för barn och unga, våra prioriterade målgrupper. Vi är mer än ett vanligt bibliotek. Det är en levande plats och vissa kommer till oss varje dag, stammisar som ser bibblan som sitt vardagsrum.

Och även i de nya lokalerna utlovas festligheter.

– Den 9:e har vi nog fullt upp med att flytta in, men sedan ska vi ha en stor fest den 21 januari. Det känns kul att lämna den här byggnaden med huvudet högt och med buller och bång, säger Ofelia Graah-Ospina.