Det började med ett argt mobilsamtal. Bianca Delbravo, då 14 år, satt på en stenmur i Aspuddens centrum och skällde högt på någon som var sen.

Då kom en okänd man fram. Han hade reagerat på hennes röst, närvaro och energi. Hon kunde vara rätt person för en roll i en kommande film, menade han.

– Han berättade att de börjat skriva på manuset och bad om mitt telefonnummer. Han skulle ringa mig men det kom aldrig något samtal. Jag trodde nog aldrig riktigt att det skulle bli något av det, berättar Bianca Delbravo.

Den okände mannen var Alexander Öhrstrand, manusförfattare och skådespelare. Något år senare stötte Bianca Delbravo på honom igen, i Aspuddsparken. Det visade sig att han hade försökt ringa, men en siffra i det nedskrivna numret var fel.

Den här gången var även Mika Gustafson, manusförfattare och regissör, med. De började prata alla tre och beslöt att ses igen.

Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg spelar de tre systrarna.

Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg spelar de tre systrarna.

Triart

Fick flera priser

I september hade så Paradiset brinner premiär på Venedigs filmfestival, med Bianca Delbravo i huvudrollen. Filmen, om tre systrar som lever ett gränslöst liv utan vuxenvärldens skydd, fick både ett regipris och ett kritikerpris. Någon månad senare vann filmen debutpriset på Londons filmfestival.

– Det här är min första film, så jag hade inte väntat mig det här. Det känns helt fantastiskt. Jag var ju helt oerfaren när vi började arbeta, säger Bianca Delbravo, som nu fyllt 20 år och fått mycket beröm för sin roll som äldsta systern Laura.

Regissören Mika Gustafson såg potentialen hos Bianca Delbravo.

Regissören Mika Gustafson såg potentialen hos Bianca Delbravo.

Tom M Kronestedt

Komplexa karaktärer

Mitt i träffar Bianca Delbravo och Mika Gustafson i Aspuddens centrum när skymningen faller. Det här är välkända krokar för dem båda. Bianca växte upp i Aspudden och Västertorp och bor numera på Hägerstensåsen. Mika, som bor i Örnsberg, berättar att filmen bland annat vill hylla unga tjejer som bryter normer och vågar ta plats.

– Men inte bara det. Det var viktigt att göra karaktärerna komplexa. De har både kärlek och ilska i sig och hamnar i svåra situationer som de måste klara av, säger Mika Gustafson.

De tre systrarna bor ensamma, sedan deras mamma dragit. Laura försöker ta hand om sina småsyskon, men det blir ändå en kaotisk tillvaro. De snattar mat, bryter sig in i villor för att bada i pooler, dricker alkohol och råkar i slagsmål. Som ett orosmoln finns rädslan för att socialtjänsten ska splittra syskonskaran.

– Jag ville vara kompromisslös och skapa något som kändes nytt och annorlunda både vad gäller manus och foto, säger Mika Gustafson.

Laura (Bianca Delbravo) och småbarnsmamman Hanna (Ida Engvoll) utvecklar en udda relation i filmen.

Laura (Bianca Delbravo) och småbarnsmamman Hanna (Ida Engvoll) utvecklar en udda relation i filmen.

Triart

Vill ha fler roller

För Bianca Delbravo, som skrivit, sjungit och skapat musik under sin uppväxt, har skådespeleriet öppnat ännu en dörr mot framtiden. Hon vill gärna ha fler roller.

– Skådespeleriet är som en frizon, där jag känner mig fri att skapa och uttrycka mina känslor.