Den var den 11 januari runt 16-tiden som den 15-årige pojken gick omkring inne i gallerian i Skärholmens centrum med en skarpladdad pistol. Pojken hade inte vapnet synligt utan upptäcktes i samband med att polisen patrullerade i området.

– Det var vanligt hederligt polisarbete där våra lokalpoliser håller koll på vissa individer och människor som har ett avvikande beteende. Det ledde till att de kunde genomföra en visitation, sa Susan Friberg, chef för Skärholmspolisen, i januari till Mitt i. 

Pojken greps och har nu åtalats för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. 

Enligt åtalet hade pojken rört sig runt i området i drygt två timmars tid utan att verka ha något ärende där. Med sig hade han förutom den skarpladdade pistolen även en mobiltelefon med flera bilder på det tilltänkta mordoffret som han sökte efter.

I telefonen fanns även en konversation som visade att pojken på uppdrag av någon annan letade efter en man. 

Kopplade till gängkonflikt

Enligt åtalet kan pojken och det tilltänkta mordoffret kopplas till varsin sida av en pågående våldsam konflikt inom nätverksmiljön i Södertälje. Målsäganden har även koppling till Skärholmen. 

Pojken har även under perioden 4 till 11 januari genomfört flera taxiresor till och från Södertälje och området kring Skärholmens centrum samt från Sätra torg. 

Brottet bedöms, enligt åtalet, som grovt för att pojken haft ett kraftfullt handeldvapen och att det var stor risk att det skulle användas för att beröva en person livet. Men också för att pojken haft ett skjutklart vapen på allmän plats i ett centrum där många människor var i rörelse. 

Mitt i har sökt men inte fått tag på åklagaren.

Pojken förnekar delar av åtalet.

– Han har förnekat förberedelse till mord men erkänner grov vapenbrott. Sett till utredningen så anser inte vi att den visar att han har förberett ett mord, säger pojkens advokat Kronje Samuelsson. 

Rättegång hålls i Södertörns tingsrätt i morgon den 8 mars.