En gammal deponi med okänt innehåll i området intill Botkyrkabacken gjorde att kommunens miljöenhet i december 2018 förbjöd Skanska att tills vidare lägga ut bergmassor på nya områden nedanför Botkyrkabacken i Eriksberg.

Såg risker

Enligt miljöenheten fanns risk att möjliga föroreningar skulle spridas till omgivningen av tyngden från bergmassorna.

Farhågorna om föroreningar i marken har funnits länge. Redan 2006 varnade en miljöutredare för att det också kan ha förekommit illegal tippning i området.

I förbudet från 2018 påtalade miljöenhetens inspektör, som nu slutat, att riktvärden för vissa ämnen i känslig mark överskridits. Samtidigt krävde miljöenheten utökade provtagningar.

Grönt ljus efter nya prov

Efter nya provtagningar utförda av konsult på beställning av Botkyrka Södra Porten AB bedömde miljöenheten förra sommaren att man kunde dra tillbaka förbudet. Föroreningarna bedömdes inte längre vara besvärande stora.

Nu har två nya områden nedanför Botkyrkabacken fått de tillfälliga bygglov som krävs för att lägga ut nya bergmassor. Det senaste beviljades i samhällsbyggnadsnämnden i september.

– Till skillnad från de andra områdena med sten ligger de inom detaljplanelagt område. Då krävs bygglov, säger Sara Andersson projektledare på Botkyrka kommun.