En av konstnärerna som visar upp sin berättelse är Angelos Miliadis. Hans fanzine är en illustration av ett höghus i Fittja. Hans mål med konstverket var att visa vad Fittja är för honom. 

– Det är vad jag kopplar Fittja med, min barndom. Jag ville visa en mer positiv bild än den man ser i media.

Konstverket skapades genom att göra en skiss på papper som han sedan skannade in i en dator. Konturen och färgläggning gjordes sedan digitalt.

Idéen uppstår

Producenten till föreställningen är Ruhani, som även är illustratör. "Röd Tråd" uppstod när hen fick frågan från FOLK i Skärholmen om hen ville göra en utställning. Tanken att göra en utställning med fanzine hade legat bakhuvudet en tid, så i slutet av 2021 pitchade hen idéen som blev Röd Tråd.

Ruhani arrangerade workshops runt om i Botkyrka och Skärholmen där folk fick göra fanzine och berätta sina historier. 

Utställning som ändras 

När man går in i vernissagelokalen ser man en röd tråd som hänger i taket. Ruhani berättar att hen tycker mycket om ordvitsar och att det spelar en roll i namnet på utställningen.

– När man pratar om berättelser så pratar man ofta om att den har en röd tråd. Och alla berättelser skapades på den röda linjen, säger Ruhani.

Inne i ateljén hänger det ett 30-tal fanzine på väggen. Det finns även ett konstgjort ”toalettbås” där man får gå in och skriva något på väggen. Besökare kommer också få möjlighet att göra sina egna fanzine i en workshop. 

– Det är en utställning som förändras.

Soffhörna för läsning

Till vardags arbetar Ruhani på bibliotek i Botkyrka. Så det finns en mysig hörna där man kan sitta för att umgås och läsa serietidningar.

Ruhani hoppas att människor efter besöket ska känna att det är lättsamt att skapa och att det inte behöver vara perfekt. 

– Men också att man har gjort något från början till slut. Som man kan dela runt och låta andra titta på.

Utställningen är gratis och öppen för alla. Onsdagar till söndagar mellan 12.00 och 16.00. Sista dagen är 6 november. Hålls i ateljén i Skärholmen centrum