Sen coronaviruset började spridas i våras har Beppo, som levt i hemlöshet i perioder sen 2016, varit sjuk två gånger med symtom som har påmint om influensa. I september gjorde han ett test som visade att han hade antikroppar.

– Första gången var jag osäker men när jag blev sjuk i somras kände jag att det nog var corona. Jag hade ont i halsen, snorade, hostade, var yr och hade ont i lederna men jag fick ingen feber eller svårt att andas, säger Beppo.

Han sover utomhus och försökte isolera sig i ett buskage under ett vindskydd tills han kände sig frisk.

– Jag höll mig för mig själv tills det var över. Jag var inte rädd. Jag kan ändå dö av vad som helst, säger Beppo.

Låg smittspridning

I våras var oron stor över hur hemlösa, som har svårare att isolera och tvätta sig, skulle drabbas av viruset. Men trots farhågorna har smittspridningen bland hemlösa varit låg, enligt socialförvaltningen i Stockholms stad som har hållit alla sina akutboenden öppna under pandemin. Den här bilden bekräftas av Stockholms Stadsmission och Capio, som driver vårdverksamhet för hemlösa.

– Vår bild som vi delar med frivilligorganisationer och med sjukvården är att det har varit en väldigt begränsad smittspridning. Alla är glatt överraskade. Vi var jätteoroliga för målgruppen, säger Jessica Hellberg, enhetschef på socialförvaltningen.

Varför det ser ut så här har varken staden eller vårdvigaren Capio något svar på.

– Vi spekulerar alla i vad det här kan handla om. Studier pågår men tyvärr finns det inga bra svar än så länge, säger Annika Ahlstedt, vårdsamordnare på Capio.

Fler isoleras och testas

Klart är att rutinerna för hygien har förstärkts och att socialtjänsterna ger hemlösa rätt att bo längre än vanligt på ett och samma akutboende för att färre människor ska komma och går. Alla som har sjukdomssymptom får enkelrum, ett behov som ökar nu när höstens virus börjar cirkulera, enligt Jessica Hellberg.

– Vi ser många fler som kommer med förkylningssymtom idag och det är fler som testas än tidigare men vi har tillgång till boenden med enkelrum som också har sjuksköterskor. Vi är mycket mer väl förberedda nu än i våras, säger hon.

Beppo, som beskriver sig som en ensamvarg och en friluftsmänniska, fortsätter sova ute även på vintern. Han är van att klara sig själv. Samtidigt tycker han att det är tufft att smittspridningen nu ökar igen och att verksamheter för hemlösa begränsas av restriktioner.

Långa köer till dagverksamheter

På Stadsmissionens dagverksamhet Bocenter dit han brukar gå är det numera kö utanför redan klockan nio på morgonen, en timme efter öppningen. Skälet är att det som mest får vara 50 personer i lokalen.

– Där är det en in och en ut. På Clara kyrka brukade vi sova överallt i hela kyrkan. Det funkar ju inte nu. Så allt sånt har försämrats, säger han.

Cornelia Bratt, ombud på Bocenter, tycker att är tungt att människor tvingas köa eller vända om utanför, särskilt när höstregnen och kylan drar in. Samtidig har Stadsmissionen svårt att länka folk vidare till andra ideella verksamheter som Convictus, Ny gemenskap och Frälsningsarmén.

– De har också ett jättehögt tryck så det är klart att det här gör det att det är många som vi missar nu. Vi gör vårt bästa och kan bara vädja till personer som varit inne i ett par timmar att lämna plats för andra som står i kön, säger hon.

Lider av ensamheten

Hon konstaterar att verksamheten trots utmaningarna hjälper runt 80–90 personer varje dag som får mat, dusch och en stunds vila. Dessutom finns 22 sovplatser för natten. Samtidigt ser Cornelia Bratt att många mår dåligt när de sociala kontakterna blir färre.

– Isoleringen gör att många lider. Det kan man stå hjälplös inför när det är fullt, säger hon.

Beppo saknar också det sociala, att sitta ner, lösa korsord och prata med andra i samma sits.

– Vi ser inte varandra på samma sätt som förut inne i stan. Folk sprider ut sig mer. Förr sågs man vid Medborgarplatsen eller vid Östermalmstorg och satt och snackade skit på Donken. Det sociala försvinner och det påverkar. Även om folk inte vill erkänna det inför varandra så tror jag ändå att man tycker att det är obehagligt med smittan, säger han.