Slut. I sommar lämnar de sista klienterna Kuröns HVB-hem. Foto: Jonas Nimmersjö

Behandlingshem på Kurön lägger ner

En epok går snart i graven. I över hundra år har Frälsningsarmén bedrivit behandling på Kurön. Men i sommar slår dörrarna till verksamheten igen.

  • Publicerad 11:34, 7 feb 2022

Det är absolut tråkigt, det här har inte varit något lätt beslut

Till den svårtillgängliga ön Kurön, söder om Adelsö, har folk från hela landet kommit för behandling av olika typer av missbruk sedan 1912.

På ön har Frälsningsarmén bedrivit verksamheten som i dag är ett HVB-hem (hem för vård och boende).

Men inte länge till. Nyligen kom besked om nedläggning.

– Det är av ekonomiska skäl, det är för dyrt, säger Eva Gustin, press- och informationschef på Frälsningsarmén.

Även om kommunerna som har klienter på behandling köper tjänsten har organisationen stora omkostnader, exemplevis den båttrafik de måste bedriva till och från ön på grund av läget.

– Det är absolut tråkigt, det här har inte varit något lätt beslut, säger hon.

Kvar till sommaren

Verksamheten har 63 platser varav 15 är öronmärkta för kvinnor, och ramavtal med 169 kommuner runt om i landet. Vad som händer med klienter framöver blir upp till respektive kommun.

Enligt Eva Gustin är det i dagsläget inte klart vad som händer med ön framöver och om det blir aktuellt att sälja eller hyra ut lokalerna.

De som har pågående behandling blir kvar ytterligare några månader. Verksamheten försvinner helt den 25 juni och inga nya klienter tas emot under tiden.

Beskedet var tungt för Per-Johan Fernström, verksamhetschef och föreståndare.

– Det är svårt både för klienter och personal. Folk är känslomässigt berörda, säger han.

Verksamheten är i internatform och när klienterna har kommit till Kurön har det inlett med en månad utan att de tillåtits lämna ön. Det samma gäller om någon tar ett återfall.

Per-Johan Fernström tycker även att det är extra tråkigt att en stor rad arbeten försvinner från kommunen.

– Vi har 30 fast anställda och vikarier så att vi är ungefär 40 stycken här. Sedan har vi underentreprenörer som hantverkare, säger han.

Hur kommer det kännas sista månaderna när vi vet att det är slut sedan?

– Vi kommer göra ett bra jobb för klienterna bästa. Ingen ska behöva åka hem i förtid.

Historisk mark

Kurön har en lång historia bakom sig och arkeologer har hittat tecken på att det har varit boplats för människor i 3 000 år tillbaka.

Kurön ägdes länge av staten, men har även varit privatägd.

Historiskt har jordbruk varit en vanlig syssla på ön och det pågick fram till 1906. Då sålde den sista bonden ön som då köptes av tre familjer som byggde sommarnöjen där.

1911 köpte Frälsningsarmén ön för 55 000 kronor.

Källa: Frälsningsarmén

Visa merVisa mindre

Mångårig. Per–Johan Fernström är verksamhetschef på Kurön och har jobbat där sedan 2016. Foto: Teresia Jansson

De slår ett slag för inomhusgolf i Troxhammar

Nyheter Året runt-öppen anläggning ska locka nya spelare Är du sugen på att provspela några av världens mest kända golfbanor? Eller kanske gå en runda i shorts och t-shirt i mitten av december? Med teknikens hjälp kan du nu göra det utan att ens lämna...måndag 26/9 16:47

Bibblan firar in hösten med långdag

Nyheter ✓Sagostund ✓Ordkamp ✓Spökvandring ✓Författarbesök ✓Poesikör Med höstens ingång blir dagarna blir kortare. Men inte på bibblan i Ekerö centrum. Där firar man i stället årets längsta dag den första oktober.måndag 26/9 12:13

Så röstade grannarna

Nyheter Blå Ekerö är rödare än någonsin Sverigedemokraterna dominerar i kommunens ytterkanter, men i de traditionellt blå kvarteren runt Gällstaö och Älvnäs fick Socialdemokraterna över 20 procent av rösterna.fredag 23/9 15:28