I somras öppnade en 89-årig kvinna på Östermalm dörren för vad hon trodde var en polis. Enligt åtalet ska den unge mannen istället ha stulit hennes bankkort och smycken till ett värde av nästan 80 000 kronor.

Samma dag ska den åtalade mannen ha tagit ut 15 000 kronor i kontanter ur en bankomat på Valhallavägen, och sedan handlat på Ica i Fältöversten för drygt 6000 kronor. Allt med hjälp av den 89-åriga kvinnans kort.

Det skulle senare visa sig att mannen som utgav sig för att vara polis var en misstänkt storbedragare – och att kvinnan på Östermalm var långt ifrån ensam om att ha råkat ut för samma sak.

Mannen, som är i 20-årsåldern och hemmahörande i Solna, greps och häktades i augusti.

Han ställs nu inför rätta för grova bedrägerier och inbrottsstölder mot 18 brottsoffer, alla kvinnor mellan 80 och 99 år.

Enligt åklagaren har stölderna skett systematiskt och organiserat. Det anses särskilt hänsynslöst att han riktat sig mot äldre personer i deras hem.

Det totala värdet på alla de smycken och kontantuttag han misstänks för är nära en miljon kronor.

Brottsoffren är bosatta runtom i Stockholm. Den falska polisen ska också ha bedragit kvinnor i Skåne, Småland och Göteborg.

Mitt i har läst förhören med den åtalade mannen. Han förnekar grovt bedrägeri, eller upprepar ”inga kommentarer”. Han medger att han tagit ut kontanter från olika kort, men att han fått korten från bekanta.

Åklagarens teori är att mannen utgjort en del i ett nätverk som ägnar sig åt organiserade bedrägeribrott, rapporterar Dagens Nyheter.

– Han är bara en gren på ett träd, de har kört runt honom i en taxi mellan åldringarna. Under en dag har han begått tre bedrägeribrott. Det finns indikationer på att det här styrs från utlandet, säger åklagaren Otto Svanberg Ohlsson till DN.

Rättegången pågår till slutet av november.