Förra helgen avsattes kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), efter en förtroendeomröstning i den lokala partiföreningen. Enligt uppgifter till Mitt i och flera andra medier ska en gängkriminell deltagit i omröstningen.

Partiet på central nivå har tidigare inte haft någon detaljinformation och därför inte kunnat utreda saken vidare. Men i en intervju med P1 Morgon berättar partisekreterare Tobias Baudin att de under torsdagen "fick in ett namn".

– Vi kommer göra vad vi kan för att gå till botten med det. Är det så att det är en gängkriminell som finns i vårt parti, oavsett om det är i Botkyrka eller någon annanstans, kan man inte vara med i vårt parti. Det tar vi på största allvar, säger han till P1 Morgon.

Samtidigit säger han att partidistriktet, som har bevakat omröstningen, inte har stött på några oegentligheter.

– Det står ord mot ord. Det viktiga för mig är att mötena sker på ett demokratiskt sätt och där har jag ingen anledning att betvivla vårt partidistrikt som fanns på plats.

Kupp eller demokratisk omröstning?

Åsikterna går isär om vad som låg till grund för omröstningen och resultatet av den. Ebba Östlin-lägret har kallat omröstningen "en kupp" eftersom det var många nya medlemmar på mötet som ska ha mobiliserats på grund av den konflikt som rasat mellan kommunstyret och ABF det senaste året.

På andra sidan står de som menar att omröstningen genomförts i god demokratisk ordning och att den hade att göra med Ebba Östlins ledarskap i vidare mening. I det lägret ingår bland andra Christina Zedell, ABF Botkyrka-Salems ordförande och socialdemokrat, och Katarina Berggren, sammankallande för valberedningen i Botkyrka.

Konflikt om fritidsgårdarna

ABF-konflikten började då Botkyrka kommun i februari i fjol hastigt stängde fritidsverksamheterna som ABF bedrev på kommunens uppdrag. Detta gjorde kommunen eftersom en extern rapport bland annat visade att det funnits kriminella element på fritidsgårdarna.

ABF har starka band till partiet Socialdemokraterna och därför är många ABF:are också med i den lokala partiföreningen.

Kritik i 17 punkter

Före omröstningen sammanställdes en intern rapport, som bland annat Aftonbladet tagit del av. I den kritiseras Ebba Östlins ledarskap i 17 punkter. Bland annat ska hon ha fattat beslut utan att förankra dem och kritik förekommit bland kommunens tjänstemän.

Ebba Östlin själv ska ha nekat till att ha gjort något fel.

Botkyrkatoppen Ebba Östlin (S) bortröstad av partiet

Botkyrkas starka kvinna, socialdemokraten Ebba Östlin, kan komma att avgå som kommunstyrelseordförande efter drygt sju år på posten. Detta efter att ha förlorat stödet från sitt parti. Det säger en insatt källa till Mitt i.

I helgen röstade Socialdemokraterna i Botkyrka om förtroendet för förstanamnet och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Lägret som vill att hon ska avgå vann med knapp marginal, 91 röster för och 88 röster mot.

En källa med god insyn säger att Ebba kommer att respektera beslutet och konsekvenserna av det. Det innebär troligen att hon kommer att avsäga sig sin post som kommunstyrelsens ordförande.

"Arbetarekommunens styrelse kommer att påbörja processen att i enlighet med partiets stadgar ta fram förslag på en ny kommunstyrelseordförande i Botkyrka. Processen förväntas att vara färdig under mars månad. Gabriel Melki kommer i sin roll som vice ordförande i kommunstyrelsen, kliva in och leda arbetet tills partiet valt en ny kommunstyrelseordförande", skriver Jens Sjöström, ordförande i Socialdemokraterna Botkyrka, till Mitt i.

ABF-konflikten katalysator

Enligt uppgifter till Mitt i grundar sig konflikten inom partiet i den infekterade ABF-situationen som uppstod under fjolåret. Det började med att kommunen stängde ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamheter efter en kritisk rapport.

Enligt en källa som var på plats vid lördagens möte hade nyckelpersoner från ABF, tillika medlemmar i partiet, rekryterat nya medlemmar i syfte att avsätta Ebba Östlin.

Mitt i har sökt ABF:s ordförande Christina Zedell. Till DN säger hon att det är beklagligt att ABF pekas ut som drivande i omröstningen. Enligt henne fick Socialdemokraterna i Botkyrkas styrelse i uppdrag att utreda Östlins ledarskap redan i december.

– Den rapporten redovisades i lördags och utifrån resultatet, som jag inte vill gå in på, har medlemmarna tagit det här beslutet. Det handlar inte alls om ABF. Rapporten är ett internt dokument och därför är det en fråga för partiet. Men i och med att man nu går så hårt mot ABF och framför allt mot mig så vill jag säga att den bild som förmedlas inte stämmer. Det här är ovärdigt, säger hon till DN.

En annan av ABF:s ledande nyckelpersoner avböjer att kommentera ärendet vidare när Mitt i når hen, med hänvisning till att det är en fråga för partiet och inte för ABF som organisation.

Mothugg från partikamrater

Två sittande socialdemokratiska kommunalråd ska också ha röstat emot sin gruppledare. Enligt uppgift har de två kommunalråden tidigare uttryckt kritik mot kommunen och Ebbas hantering av ABF-situationen.

– Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka, skriver Ebba Östlin på sin Facebook-sida.

Den ena kommunalrådet har avböjt att kommentera ärendet. Mitt i söker den andra.

Påverkar inte samarbetet

Gruppledarna för resterande Mittenstyrets partier samlades under morgonen för att prata igenom helgens politiska bomb. De var alla överens om att styret inte kommer att påverkas av den process som Socialdemokraterna just nu befinner sig i.

– Så länge det är en ny gruppledare som hedrar vår överenskommelse ser vi inte några orosmoln på det viset, säger Liberalernas gruppledare Ing-Marie Viklund.

– Vi måste låta sossarna ha sin gång. Vi vet inte var det landar och inte heller hur det kommer påverka samarbetet. De ska få ha sin process och vi kommer ta ställning till det när den är klar, säger Dag Ahlse, Centerpartiets gruppledare.

Ny kommunstyrelseordförande måste väljas

I samarbetsavtalet mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Botkyrka har man kommit överens om vilka roller de olika partierna har i alla kommunens nämnder, beslutsorgan. I avtalet står det att kommunstyrelseordförande innehas av S.

När Ebba Östlin lämnar sin post som gruppledare kommer hon också lämna sin post som ordförande i kommunstyrelsen.

En ny kommunstyrelseordförande kommer att utses antingen genom att Socialdemokraterna hittar en kandidat eller genom att vice ordförande i kommunstyrelsen antas vid nästa kommunfullmäktigesammanträde till dess en ordinarie kandidat har utsetts. I dag innehas vice-posten av Gabriel Melki (S).

Källa: Mitt i

Ebba Östlin (S) kan komma att avgå som kommunstyrelsens ordförande efter helgens förtroendeomröstning.

Ebba Östlin (S) kan komma att avgå som kommunstyrelsens ordförande efter helgens förtroendeomröstning.

Sacharias Källdén

Botkyrkatoppen Ebba Östlin (S) bortröstad av partiet

Efter sju år – nu kan hon tvingas lämna ordförandeposten ✔ Källor till Mitt i: Kupp ligger bakom