Båtklubban Lyrans hamn ligger idylliskt i kanten av Sätra naturreservat, nedanför Konditori Lyran. 25 medlemmar har sina båtar här och kan lätt puttra ut i Mälaren.

Men hamnbottnen har varit en riktig soptipp. Det visade sig när båtklubben lät rensa botten den 13 augusti. 1,5 ton sopor fiskades upp under några intensiva timmar.

– Jag blev inte förvånad. Även om det är en jätteliten hamn har den funnits sedan 1965 och under många år har det ju varit en allmän slit- och slängkultur, säger klubbmedlemmen Stella d'Ailly, som tog initiativet till rensningen.

Cirka 20 dykare kom

Bredängsbon Stella d'Ailly fick idén eftersom hon tidigare haft kontakt med Rena Mälaren. Det är en ideell förening med över 300 volontärer, som rensar Mälaren från skräp för att få bort gifter i den känsliga miljön.

– Genom Rena Mälaren visste jag hur mycket som slängts på andra ställen i Mälaren och jag tänkte att det nog kastats väldigt mycket även i vår lilla hamn. Så jag kontaktade dem och de kom hit med ungefär 20 dykare och volontärer på land, berättar hon.

"Mer frid i vattnet"

På botten hittade dykarna bland annat 120 kilo batterier, 400 kilo bildäck, en bergsprängare från 1980-talet, glasflaskor, håvar och en aluminiumbåt. De band rep runt fynden och fick sedan hjälp att dra upp prylarna av volontärerna på land.

– Det känns helt fantastiskt att hamnen är rensad nu. Det är skönt att veta att skräp som läcker farliga kemikalier som har en destruktiv inverkan på miljön är borta. Man får en känsla av att det är en annan frid i vattnet nu, säger Stella d'Ailly.

Batterier läcker

Stella d'Ailly hoppas att personer som dumpar däck och andra sopor i Mälaren i smyg ska upphöra med det, när de inser hur skadligt det är för naturen. Batterier läcker till exempel bly och i däck finns bland annat tungmetallen zink. Rätt ställe att lämna dem på är närmsta återvinningscentral, i det här fallet den i Sätra.

– Det är ofattbart att folk bara dumpar skräp på det här sättet för att de inte orkar ta sig till en återvinningscentral. Det är ju inte bara i vår hamn utan på många andra ställen, säger hon.

Älskar att vara på sjön

Efter rensningen njuter Stella d'Ailly extra mycket av att vara ute i sin eka, med ett segel som kan fällas upp.

– Jag älskar att vara på sjön, att vara i elementens hägn. Att färdas med vinden och vågorna är fantastiskt, säger hon.